eger

2018.10.23. 18:00

1956: „amikor egy maroknyi nemzet formálta a világpolitikát”

Méltón emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharcra megyeszerte. Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott Egerben azt mondta: a nemzeti önrendelkezés könnyen csorbítható kincs, vigyáznunk kell rá.

P. A.

Egerben a Bazilikában tartott szentmisét követően a Gárdonyi Géza Színházban emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. Habis László polgármester köszöntőjében egy személyes történeten keresztül hívta fel a figyelmet arra, közel kell hozni a fiatalokhoz a 62 esztendeje történteket, amikor „egy maroknyi nemzet formálta a világpolitikát”. Kiemelte, fontos, hogy a mindennapokban is méltók legyünk az ’56-os hősök eszméihez.

Szavait követően városi elismeréseket adtak át. Pro Agria szakmai kapott Kovács Géza, az Egri Városi Sportiskola igazgatója, Eger Kiváló Sportolója címet Békési Eszter, az Egri Úszó Klub sportolója. A Kiváló Egri Diák cím kitüntetettje Novák Blanka, volt dobós diák, az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója lett. Jó tanuló, jó sportoló elismerésben részesült két neumannos fiatal Csorba Dominik Péter cselgáncsozó és Tóth Rajmund kézilabdázó.

Dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott beszédében úgy fogalmazott: megrendülten és tisztelettel emlékezünk és ünnepeljük a szabadságot.

Egerben is méltó volt a megemlékezés Fotó: Gál Gábor

– Mindent meg kell tennünk az 1956-os forradalom majd 30 évig elhallgatott eszmeiségének megőrzéséért – húzta alá. – Úgy gondolom a morális üzenet a legfőbb, hiszen 1948-tól a magyarok azt érezhették, országuk csupán felvonulási terület, a szabadság szó pedig egy parancsra rendelt köszönési formula, ám ’56-ban a szavak visszanyerték valódi értelmüket. Az ismert és névtelen hősök áldozata nem volt hiábavaló, felismerte a világ: hazugságra épült a kommunizmus. Ma talán már nehéz a Líceum tetejére egy idegen nemzet jelképét, vörös csillagot elképzelnünk, de tudnunk kell, a nemzeti önrendelkezés könnyen csorbítható kincs, amire vigyáznunk kell.

Megyénk kormánymegbízottjának beszéde után a Lenkey iskola diákjai adtak ünnepi műsort, melynek végén percekig állva tapsolt a teátrum közönsége. A városi ünnepséget koszorúzás követte a Hatvani kapu téri ’56-os emlékműnél, Fehér István színművész szavalatát követően intézmények, pártok, civilszervezetek helyezték el az emlékezés virágait.

A gyöngyösi és a hatvani eseményekről itt és itt olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában