Víz nélkül

2023.01.27. 07:00

Egy 50 éves azbesztcement csőszakasz meghibásodása okozott vízhiányt tíz Heves vármegyei településen

A vízművek szerint az előző hétvégihez hasonló haváriát előidézhet a szélsőséges időjárás miatti talajmozgás is.

Sz. Sz. I.

A vízmű szakemberei még aznap feltárták, hol volt a csőtörés (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt hétvégén arról számolt be portálunk, hogy a Köszörűvölgyi Vízmű ellátási területén nagymérvű műszaki meghibásodás történt, emiatt Recsken, Pétervásárán, Szajlán, Parádon, Parádfürdőn, Kisfüzesen, Terpesen, Parádóhután, Mátraderecskén és Mátraballán vízhiány volt. 

Érdeklődésünkre az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. az alábbi tájékoztatást adta a történtekről és annak okairól:

„Január 21-én Recsk, majd később Pétervására térségéből több helyről is vízhiányról érkezett bejelentés az ÉRV Zrt.-hez. Kollégáink munkáját nehezítette az időjárás is. Végül lakossági bejelentésre, magánterületen találták meg a probléma okát: egy 50 éves azbesztcement csőszakasz hibásodott meg. A hiba elhárítása azonnal megkezdődött, emiatt egy időre Recsk, Mátraderecske, Mátraballa, Szajla és Pétervására irányába megszűnt a vízszolgáltatás, és lajtoskocsik biztosították az ivóvizet. A munkálatokról tájékoztattuk a hatóságokat, az önkormányzatokat és a felhasználókat is. Eközben egy ideiglenes vezeték segítségével Pétervására irányába megkezdődött a hálózat feltöltése."

Mint írják, még aznap sikerült elhárítani a hibát, másnap délre pedig a teljes területen helyreállt a szolgáltatás. A hétvégihez hasonló haváriát előidézhet a szélsőséges időjárás miatti talajmozgás is. Az elmúlt évben országszerte kevés eső hullott. A hosszú aszályos időszakot követően néhány nap alatt többhavi csapadék esett a Mátra térségében, ami a kiszáradt földbe jutva erős talajmozgásokat eredményezett. A vízközmű-szolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében műszaki meghibásodások esetén gyors és hatékony problémamegoldásra törekszenek a szakemberek, a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva a felhasználóknak. 

Kiemelték, különösen nehéz a dolguk, ha a műszaki meghibásodás nem közterületen, hanem magánterületen keletkezik, amiről nem, vagy csak késve kapnak tájékoztatást. Ilyen esetekben még nagyobb szerepe van a lakossági bejelentéseknek. A felhasználóikat ezúton is arra kérik, hogy a szolgáltatással kapcsolatos probléma esetén, vagy szokatlan jelenség kapcsán a társaság hivatalos hibabejelentő fórumán, a központi diszpécserszolgálat elérhetőségein (06-80-22-42-42/ 1-es menüpont; [email protected]) tegyenek bejelentést. Kollégáik a hét minden napján, a nap 24 órájában fogadják a bejelentéseket és a lehető legrövidebb időn belül megkezdik a hiba elhárítását.

Portálunkon arról is beszámoltunk, hogy Abasáron is sorozatos vízcsőtörésekhez kellett hívni ebben a hónapban az ÉRV szakembereit. A mátraalji településen is vízhiány volt a problémás szakaszok környékén.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!