Átadó

2023.03.24. 19:12

Szinte teljesen megújult az egri vár, és kiderült, melyik lett a bora + fotók

Számos ponton megújult az egri vár. Az új tereket pénteken délután adták át, majd kihirdették, kik nyerték az Egri Vár Bora 2023 címet.

M. H.

Átadták az egri vár új területeit

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Több új attrakcióval, kiállítási-, interpretációs és rendezvényhelyszínnel gazdagodott 2023-ra az egri vár. Ezeket mutatták be pénteken. A vár főbejáratánál létesült Déli fogadóépületben pénztárak, mosdóblokk, ajándék-és kiadványbolt is várja a látogatókat. A pályázati forrásból elkészült Zászlódombban egy európai szintű fogadótér mellett csomagmegőrző, mosdóblokkok, baba-mama szoba, információs pont és ajándékbolt szolgálja a vendégek kényelmét. Ugyanitt elkészült egy hetven fős moziterem, kizárólag csak itt lesz megtekinthető Szász Attila rendező kisfilmje, amely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Elkészült a Cipóosztóház is, ahol a későbbiekben a korabeli gasztronómiába nyerhetnek betekintést helyiek és turisták egyaránt, míg a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kapott helyet.

Mirkóczki Ádám polgármester kiemelte, az egri identitás egyik legfontosabb helyszíne a vár, s szavai szerint örömteli, hogy folyamatosan fejlesztik, karbantartják.
– Komoly hiányosságokat pótoltunk a beruházás során, s több válságba sodort az élet, a covid, a gazdasági válság, vagy a Szép-bástya leomlása, mégis elkészülhetett a munka mostanra – tette hozzá.

Dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője hozzátette, a Nemzeti Emlékhely egyre alkalmasabb arra, hogy a város hírét tovább öregbítse.
– A fejlesztések a mai kor igényeihez alkalmazkodnak, s ezek tovább növelik a vár nimbuszát – emelte ki. Dr. Kelenik József szakmai kurátor, aki az ünnepélyes átadó tárlatvezetéssel egybekötött bejáráson körbevitte az érdeklődőket a várban, s arról szólt, hogy nem kevés előkészítést igényelt a kivitelezés, amely hatalmas munkát adott minden résztvevőnek.

A köszöntők után ünnepélyesen átvágták a szalagot a Zászlódombnál, majd bejárták azt. Ezt követően a moziteremben első ízben levetítették Az Eger, 1552 című filmet. Végül kiderült az is, hogy a Juhász Testvérek Pincészetéből a 2022-es Juhász Egri Csillaga, az Ostoros Családi Pincészet 2022-es Egri Rozéja és a Szuromi Családi Birtok 2018-as Egri Bikavér Superiorja viselhetik az Egri Vár Bora 2023 címet. Tarsoly József, egri hegybíró ennek kapcsán elmondta, szép borok érkeztek a felhívásra, s különböző stílusokkal, a borászok különböző elképzeléseivel találkoztak.

– Azt gondolom, méltó módon képviseli ez a három bor az egri várat – zárta gondolatait. Az ünnepi napot állófogadás zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!