figyelmeztetés

2020.02.10. 07:36

70 kilométer/órás széllökésekre kell számítani Heves megyében

A szél miatt kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék.

Heol

Forrás: Shutterstock

Ahogy arról korábban beszámoltunk, erős széllökések miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést hétfőn Heves megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írják: szűkebb hazánkban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát. Helyenként gyenge ónos eső is előfordulhat, a várt csapadékmennyiség általában néhány tized milliméter lehet.

A reggeli órákban helyenként az Északi-középhegység térségében gyenge és átmeneti ónos eső előfordulhat. A délnyugati, déli szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos (70-90 kilométer/óra) széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében az északnyugatira, nyugatira forduló szelet országszerte viharos (70-90 kilométer/óra), elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 kilométer/óra, itt néhol akár 100 kilométer/óra feletti) széllökések is kísérhetik. A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

A gyorsforgalmi, valamint a fő- és a mellékutak burkolata mindenhol száraz, elvétve sónedves, a csapadékos területeken nedves számol be az Útinform. Mint írják: a látási viszonyok mindenhol jók. A szél miatt kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék. Az utánfutók pedig az erős széllökések hatására ugyancsak balesethez vezethetnek.

Torlódik egyébként a forgalom az M3-as autópályán az M0-s autóúttól befelé és Mogyoródnál. Szintén a sztrádán, a főváros felé a 158-as és a 157-es kilométer között pedig a külső sávot lezárták, mert meghibásodott a burkolat.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában