Múltidéző

2019.06.03. 20:00

A hívek szívbeli buzgósága

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Forrás: shutterstock

EGRI HIRADÓ. HETENKINT KÉTSZER MEGJELENŐ POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI LAP. 1894. MÁJUS 22.

A tavaszi derü, a lágy fuvalom, az éltető harmat kizölditette a rétet, feléltette mély álmából a természetet a vérrel megszentelt földek ékességére, hol a szabadságharcz hőseinek porai nyugszanak.

Hevesvármegyének hősi vérrel szentelt földén Kerecsendtől kezdve Tófaluig tágas határvonalakon belül e napon ott lobognak szétszórtan vetésekben, réteken, erdőkben a nemzeti szinű zászlók, jelezvén, hogy azon helyeken szerteszét nyugszanak a magyar szabadság szent eszméjeért elvérzett hősök.

A megyének minden helyéről zarándokoltak a szomoru lobogó disz közt a kegyeletet leróni a véres csata góczpontja szinhelyére Kápolnára. Ott van a dicső honvéd emlék, melynek ünnepét 21-én ülték meg Hevesmegye lelkes honfiai és honleányai.

Kápolna máj. 21.

Az ünnepség d. e. 10 órakor gyász-istentisztelettel vette kezdetét, melyet Klampaczky Alajos szihalmi plébános, 48-as honvéd végzett a kápolnai csatában elesett hősök lelke üdvéért; mely után a nemzeti zászlók alatt és zeneszó kisérettel az emlék-szoborhoz vonult. Itt Ebneth Lajos joghallgató szép, tartalmas beszédben szólott a nap jelentőségéről, a nyugvó hősök dicsőségéről és Kossuth Lajosról, mint a szabadságharcz lelkéről.

A lelkesedés hevétől sugárzó beszédet többször szakitá félbe a közönség zajos éljenzésekkel. A beszédek előtt és után, valamint közben is az Egri Dalkör énekelt lelkesitő, hazafias dalokat.

Délben nagy társas-ebéd volt a Járó vendéglőjében, melyen 120 személy vett részt. Az ebéd alatt pohárköszöntőket mondottak: Klampaczky esperes plébános a 48-as honvédekre, Földváry Kálmán, az egri 48-49-es honvédek elnöke a nemzetre és az Egri Dalkörre, Kapácsy Dezső a jelen volt nőkre, Mednyászky Sándor Magyarország függetlenségére, Sebestyén Ferencz mező-tárkányi plébános az ifjúságra, Novák Albert jogakadémista a rendezőség nevében köszönte meg a részvétet. Az ünnepély a legvidámabb kedélyben ért véget.

Az 1869-ben indított közlönyt az egri fiúnöveldében szerkesztették. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

GRI EGYHÁZMEGYEI

KÖZLÖNY.

1870. SZEPTEMBER 16.

Egyházmegyénk és hitélete köréből.

Eger-Szalók. Mult vasárnap tartatott meg a márianévnapi nagy búcsú a környékről mindenünnen összesereglett hivek buzgó részvéte mellett. A szent beszédet az ünnep előestéjén Simpel József egri főegyházi gyóntató, az ünnep napján Adamovics József helybeli káplán tartotta; az ünnepélyes szent misét pedig Trajter Ferencz cz. kanonok a hevesbátori pléábános úr mutatta be a Mindenhatónak. Mindenki épült a hivek szívbeli buzgóságán. A gyóntatószékek folyvást igénybe voltak véve. Benső meghatottsággal szemléltük különösen a messzünnen jött félegyházi hiveket, kik oltárszolgai ruhát viselő hat férfi és fehérbe öltözött számos lánykák környezte több zászló és értékes ezüst keresztjök elülvitele mellett az ünnepély fényét s a többi hivek buzgóságát nagyban emelték; de legmélyebb benyomást tett ránk azon megható jelenet, midőn elutazásuk előtt forró könnyek közt, mint jó gyermekek, vettek búcsút szűz Anyjok kegyképétől.

HEVESI GAZDA. HEVESMEGYEI GAZDASÁGI EGYESÜLET ÉRTESITŐJE. 1892. MÁRCZIUS 13.

A tervbe vett állat-kiállitás.

Szólunk az Egyesület tagjaihoz: kérjük azonositsa nézetét az egyesületet igazgató választmánynak azon nézetével, hogy a birtokosság és termelő közönség vagyoni jólétének emelése szempontjából Gyöngyösön a folyó év őszén állat-kiállitást rendezzen.

Az állat-kiállitás rendezésénél 3 irányban kiván eredményt elérni. Az egyik irány, hogy az öntudatosan fejlesztett és fenntartott állattenyésztés a méltán kiérdemelt elismerésben részesittessék és hogy a nagy közönség az okszerü állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokkal – hol apa és anyaállatok beszerezhetők – megösmerkedjék; másik irány, hogy a kiállitott szép példányok szemlélése által a gazdaközönség jobb, hasznosabb állattenyésztésre buzdittassék, és végre, hogy különösen a termelőknél a szorgalom – az elismerés mellett – némi jutalomban is részesedhessék. (…)

Midőn ezeket ekként felsoroltuk, sorrendben tagjainkhoz fordulunk és kérjük: tegyenek, hassanak, cselekedjenek és világositsák fel a gazdaközönséget a rendezendő kiállitás előnye- és hasznáról, mert abból az egyesek s közvetve a megye közönségére háramlik.

Tallózta: Szilvás István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában