oktatás

2020.04.15. 07:30

A járvány miatt az idén rendhagyó lesz a beiratkozás az óvodákba és az iskolákba

Minden gyermeknek, aki augusztus végéig betölti a harmadik életévét, a nevelési év kezdő napjától, tehát szeptember 1-jétől legalább napi négy órában óvodába kell járnia a köznevelésről szóló törvény alapján. A rendelkezés célja, hogy megfelelő életkorban kezdődhessen el a közösségbe integrálás és felkészítés az iskolakezdésre. Azonban a jelenleg érvényes veszélyhelyzetben az online jelentkezést ajánlják.

Szabadi Martina Laura

A köznevelésért felelős miniszter határozata alapján az Oktatási Hivatal (OH) javasolja, hogy a szülők az óvodákkal egyeztetve járjanak el, s elsőként tudják meg, hogy melyik a lakóhelyük szerinti körzeti intézmény. Ha a szülő nem oda szeretné gyermekét járatni, akkor ezt a szándékát a körzet óvodájának megjelölésével jelezze az általa választott intézmény vezetőjének április 17-ig. A koronavírus-járvány miatt a veszélyhelyzetben a beiratkozásnál kérik, hogy elsősorban telefonon vagy interneten tájékozódjanak, illetve egyeztessenek a szülők. Dokumentumokat csak indokolt esetben adjanak le személyesen. Sok településen van ugyan ügyelet a gyermekintézményben, de inkább használják a postaládákat a papíron továbbított nyilatkozatokhoz is.

A körzettel nem rendelkező óvoda a hozzá jelentkezők számára a beiratkozást április 20-ig tartja meg. A beérkező szándéknyilatkozatok alapján folyamatosan készítik el az intézmények a beosztást, s erről haladéktalanul tájékoztatást adnak a családoknak. A gyermek felvételéről legkésőbb április 20-ig döntenek, erről írásban értesítik a szülőt s az érintett, kötelező felvételt biztosító hely vezetőjét. Fontos, hogy az óvodák április 21-ig hivatalból felveszik a körzetükbe tartozó gyermeket, ha nem érkezett arról jelzés, hogy máshol helyet kapott.

A beiratkozáshoz szükséges iratokat csak az első nevelési napon kell bemutatni. Annak a szülőnek, aki a lakóhelyéhez tartozó létesítményt választja, nem kell tehát külön intézkednie, a férőhelyet biztosítják a kicsinek automatikusan. Az OH azt javasolja, hogy azért telefonon vagy e-mailben vegyék fel a kapcsolatot a családok az óvónőkkel ilyenkor is.

– Azoktól a szülőktől, akik a gyermeküket a körzetes óvodába szeretnék beíratni, azt kérjük, hogy a férőhelyigényük megerősítését küldjék el e-mailben, vagy levélben a székhely óvodába, illetve telefonáljanak. A részletes tájékoztató, a körzetek leírása, a címek, telefonszámok, a nyilatkozatminták az önkormányzat, s az adott intézmény honlapján megtalálhatók – hangsúlyozta Bocsiné Percze Andrea, az Egri Kertvárosi Óvodák szakmai vezetője.

– A szülők az óvoda döntése elleni fellebbezésüket május 15-éig nyújthatják be a város jegyzőjéhez e-mailen vagy postai levélben – közölte a szakmai vezető. Januártól a kötelező óvodai nevelés alól a megyei kormányhivatal Egri Járási Hivatala adhat felmentést. A május 25-ig benyújtott kérelem alapján, a gyermek érdekeit szem előtt tartva felmenthetik őt négyéves koráig.

Az általános iskola is intézhető online

Megkezdődött az általános iskolai beiratkozás is, és a járvány miatt ez sem úgy zajlik, ahogy korábban. A cél, hogy a beiratkozás következő tanítási évre minél kevesebb személyes kontaktussal valósuljon meg. Biztosítani kell azonban a szabad intézményválasztást – írja közleményében az OH. Már értesítették a felvételre kötelezett iskolák fenntartóit, elérhetővé tette számukra a tanköteles gyermekek adatait.

Ha a szülőknek nincs más szándéka, akkor a leendő tanuló bekerül a körzete adott iskolájába. A szülőknek itt is a telefonos, elektronikus ügyintézést javasolják, az adategyeztetés pedig az online KRÉTA-rendszeren keresztül történik május 21-ig. Elegendő lesz a tanév első napján bemutatni, benyújtani a szükséges dokumentumokat, vagy ezeket már most fel tudják tölteni a már említett rendszerbe.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában