Időjárás

2019.07.08. 17:30

A kánikula minden szervezetet nagyon megvisel

Az elmúlt hetekben beköszöntött a kánikula, sokszor kúszott jóval harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. A nagyvárosokban felállították a párakapukat, rendszeresek a vízosztások is. A hőség komoly megterhelés a szervezetünknek, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amivel könnyebben átvészelhető ez az időszak.

Süli Kinga

Fotó: Daniel Beran

Vérnyomás-ingadozás, szédülés, fejfájás, a testhőmérséklet megemelkedése. Ezek a leggyakoribb, kánikula okozta tünetek, amik azt jelzik, a szervezetnek pihenésre és hűsítésre van szüksége. Kiemelten ügyelni kell ebben az időszakban a fokozott folyadékbevitelre, és az sem mindegy, hogy a klimatizált irodákban mennyire állítjuk ilyenkor a hőmérsékletet.

– Ami a legfontosabb kánikula idején, az a folyadék­bevitel, naponta minimum 3–4 litert kell inni. A legjobb, ha nem várjuk meg, hogy szomjasak legyünk, hanem rendszeresen iszunk. Akik idült szívelégtelenségben szenvednek, azoknak azonban sok lehet a négy liter folyadék, nekik a megszokottnál körülbelül fél-egy literrel ajánlott több vizet fogyasztani – mondta el portálunknak dr. Szilágyi Attila. A Markhot Ferenc kórház kardiológus főorvosa hozzátette, azoknál, akik valamilyen vérnyomáscsökkentőt szednek, gyakori, hogy nyáron mérsékelni kell a gyógyszeradagot. Az érintetteknek mindenképpen rendszeresen mérniük kell a vérnyomásukat, és legalább a háziorvosukkal egyeztetni a megfelelő dózisú gyógyszerről. Mint mondta, a szívelégtelenségben szenvedőket kifejezetten megviseli a hőség, nekik különösen ügyelniük kell magukra.

A szakember szólt a melegben való munkavégzésről is. Ilyenkor kerülni kell a tűző napon tartózkodást, árnyékos, jól szellőző helyen tanácsos csak a szabadban dolgozni. A klimatizált irodákról kifejtette, figyelni kell rá, hogy a kintinél maximum tíz fokkal legyen bent alacsonyabb a hőmérséklet, és hogy ne közvetlenül a testünket érje a klíma által kifújt, hűvös levegő. Ugyanezek érvényesek az autók klímáira is. Mind a szabadtéri, mind az irodai munka esetében kánikula idején fáradékonyabb az ember, ezért érdemes többször pihenőt tartani.

A hőségben naponta 3–4 liter folyadékot is érdemes inni. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szilágyi Attila felhívta a figyelmet néhány kirívó tünetre is. Mint közölte, a szapora szívdobogás jelezhet kiszáradást, ez komoly figyelmeztetés a szervezet részéről. A zavartság, dezorientáltság hőgutára utal, ez már azonnali orvosi ellátást igényel, ahogyan az eszméletvesztés is. Utóbbi esetén az ájult embert azonban nem szabad felültetni, felállítani, hanem a segítség megérkezéséig fekve kell hagyni, leárnyékolni és megemelni a lábát. Ha a tudata rendeződik, akkor szabad inni adni neki, egyébként tilos, hiszen ájult állapotban akár fulladást is okozhat az itatás.

Több városban vannak kijelölt hűsölők

Akiknek nincs az otthonukban klíma, azok is hűsíthetik lakásukat. Érdemes a kora reggeli vagy a késő esti órákban szellőztetni, egyébként be kell csukni az ablakokat, és besötétíteni a szobát. Mérsékelni kell az elektromos eszközök használatát, hiszen ezek legtöbbje hőt termel, és érdemesebb a főzést is az esti vagy a kora reggeli órákra időzíteni. Akik mégis klimatizált helyen szeretnének hűsölni, azok a katasztrófavédelem honlapján találnak egy listát azokról a helyekről, ahová napközben be lehet húzódni e célból. A kirándulóknak pedig érdemes megjegyezni a refill.hu weboldalt, itt olyan helyeket találnak, ahová betérve bármikor ingyenesen újratölthetik vizes­palackjukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában