Heves

2018.08.18. 18:08

A kultúra otthona lesz a Halász-kúria

Nemcsak felújítják, hanem hamarosan új funkciókat is kap Heves egyik legszebb műemlék jellegű épülete, a Halász-kúria.

Berecz R.

Sveiczer Sándor, Heves polgármestere Fotó: B. D.

Ahogyan azt a város polgármesterétől megtudtuk, korábban sikeresen pályáztak az épület rekonstrukciójára, s a képviselő-testület döntése nyomán megkezdődik a kivitelező cég kiválasztása is beruházáshoz.

Sveiczer Sándor, Heves polgármestere Fotó: B. D.

Sveiczer Sándor úgy folytatta, az elnyert összegből teljes körű felújítást, átalakítást végeznek majd. Egyebek között kicserélik a nyílászárókat, valamint a fűtésrendszert is korszerűsítik. Hangsúlyozta, az épület megóvása az örökségvédelem miatt is fontos, ugyanakkor szeretnék, ha a kúria központi szerepet töltene be kulturális és turisztikai téren.

A tervek szerint kiállítóhelyeket, alkotósarkot, kávézót is létrehoznak. Állandó tárlatként itt kapnak majd helyet a város szülötte, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész alkotásai, valamint a hevesi kúriák történetének interaktív bemutatója, de szeretnék a helyi amatőr művészek munkáit is megjeleníteni. Megtudtuk: parkosítják a kúria udvarát, ahol szintén létrehoznak egy kiállítóteret. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az épület áramellátását megújuló energiával biztosítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában