Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége

2019.02.25. 14:00

A legnagyobb nyugdíjasszervezet élén új vezetés álmodik újat

Az elmúlt évben új vezetőséget választott megyénk legnagyobb nyugdíjasszervezete, a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége. Az első, töredék esztendő tapasztalatairól, az eredményekről, a szövetség elnökét, Farkas Attilát kérdeztük.

Sike Sándor

Farkas Attila: Egyre több településen ismernek meg bennünket Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A szépkorúak legnagyobb létszámú szervezete a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége. Miként zárták a tavalyi évet?

– A múlt évre tervezett feladatokat sikeresen, magas színvonalon oldottuk meg. Az új vezetés által meghirdetett programunknak megfelelően építettük, építjük az ernyőszervezetünket, a szolgáltató szövetséget.

– Milyen feladatokat látott el az említett új vezetés az előző esztendőben?

– Megválasztásunk óta az alelnökünk, a szövetség titkára, illetve én elnökként 33 tagszervezetünknél voltunk bemutatkozó látogatáson, továbbá települési rendezvényeken vettünk részt. Sikerült a szervezetek több mint felével közvetlen kapcsolatot kialakítani. Új tagnyilvántartást is létrehoztunk. Egyre több helységben ismernek meg bennünket, nagy érdeklődéssel figyelik a programjainkat.

– Az aktív tagságuk milyen mértékű és összetételű?

– Kétezer a taglétszámunk 65 tagszervezetben, de újak belépésére is számítunk az idén. A tagjaink 70 és 80 év közöttiek. Szervezési feladat, hogy részt vegyenek a programjainkon. Többször tapasztaltuk a települési önkormányzatok segítségét, ami a korosztály elfogadottságát is jelenti. Fontos tennivaló lesz a „fiatalítás”. Ám a 60–65 évesek bevonása a közösségi munkába nem mindig könnyű.

– Miként alakul a kapcsolatrendszerük?

– A Heves Megyei Önkormányzattal, a települési önkormányzatokkal, az Életet az Éveknek Heves Megyei Szövetségével, a Nyugdíjasok Országos Szövetségével, cégekkel jó kapcsolatot építettünk ki. A továbbiakban is erősítjük ezeket. Részt vettünk a kerek évfordulós tagszervezeteink rendezvényein és köszöntöttük őket. Így a FET Egri Dobó István Nyugdíjas Klub megalakulásának 50., az Egercsehi Nyugdíjas Egyesület 20. évfordulóján is ott voltunk.

– A mai világban nagy a súlya a kommunikációnak, az információk gyors cseréjének. Hogyan állnak ezzel?

– Új, a kornak megfelelő kommunikációs rendszert építettünk ki. Klubjaink, egyesületeink mindenről időben tájékoztatást kapnak a honlapunkon, az elektronikus levelezési rendszeren és telefonon. Több alkalommal jelentünk meg a helyi médiában, így a Heves Megyei Hírlapban, az Eger Tv-ben, az M1-en, illetve online felületeken, de beszámolt rendezvényünkről az országos nyugdíjasújság, a Generációnk is. Évente két alkalommal tartunk klubvezetők fórumát Egerben, a megyeházán, kétszer pedig Gyöngyösön.

Farkas Attila: Egyre több településen ismernek meg bennünket Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A nyugdíjasszervezetek, az önöké is, programcentrikusak. E szempontból miként értékeli a múlt évet?

– A tervezett programjainkat magas színvonalon, nagy számú részvétellel, széles körű nyilvánosság mellett rendeztük. (Ennek részleteit keretes írásunk tartalmazza – A szerk.) Általában az előző esztendő egészére elmondhatjuk, hogy sikeres, élményt adó, közösséget építő időszak volt. A szervezetek tagjai bizalmat szavaztak a vezetésnek és ezt szem előtt tartva dolgoztunk. A jövőben is együtt, közösen szeretnénk építeni, fejleszteni, erősíteni a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetségét.

Programleltár a múlt évről

A Heves Megyei Nyugdíjasok Szövetsége Egerben megszervezte a megyei dalos találkozót, Gyöngyösön a Kelet-Magyarországi Táncfesztivált, együttműködő volt a sarudi Aratófesztiválon. A Bükkszéken rendezett sportnapjuk nagy sikerű volt 417 résztvevővel. Az egészségmegőrző és felvilágosító programjuk is nagy részvétel mellett zajlott. A szövetség október 3-án megtartotta az idősek világnapjára időzített rendezvényét az egri sportcsarnokban. A programon 51 tagszervezetük 750 tagja vett részt. A gálaműsort azok a tagok adták, akik versenyeken díjakat, elismeréseket, minősítéseket kaptak tavaly. A rendezvény a megyei önkormányzat támogatásával valósult meg. Az éves kulturális programzáró a verpeléti Szépkorúak Ki Mit Tud?-ja volt 46 fellépővel. Színházi előadáson 411 tagjuk vett részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában