nő a tét!

2019.10.21. 20:00

A műszaki pályát népszerűsítették a gimnazista lányoknak Egerben

Kevés női munkavállaló választja a műszaki pályát, ezen szeretne változtatni a Heves Megyei és Kereskedelmi Iparkamara (HKIK). Ezért életre hívták a természettudományos szakmák népszerűsítésére a Nő a tét Egerben elnevezésű programot.

G. Zs.

A hétfői rendezvényen csaknem 70 középiskolás lányt próbáltak jobban megismertetni a műszaki pályával, és megerősíteni bennük, hogy e férfiasnak számító területen is várják a női munkavállalókat.

File Sándor, a HKIK titkára portálunk kérdésére elmondta, a kutatások azt mutatják, régi társadalmi tradíciókból eredően beidegződött elutasítás van az családokban, hogy a természettudományos tárgyak nem lányoknak valók. Az esemény fókuszában állt a fiatal hölgyek bátorítása és nyitottá tétele arra, bátran válasszák ezeket a szakmákat.

A Dobó István Gimnázium, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Középiskolája és a Neumann János Gimnázium diákjai érdeklődve hallgatták az előadókat. Bűdi Boglárka, a HKIK tanulószerződéses tanácsadója a duális képzés előnyeiről beszélt, hiszen ez hatalmas lehetőség az egyetemistáknak. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, melyen a cégek női képviselői meséltek pályaválasztásról, egyetemi évekről, karrierjükről és a családi élet összeegyeztethetőségéről a munkájukkal. Sok érdekes dolog elhangzott, kiderült, a felsőoktatásban és később a munkahelyükön sem érte őket hátrányos megkülönböztetés azért, hogy nőként próbálnak érvényesülni a műszaki világban.

Mindnyájan úgy látják, vannak olyan területek, ahol a női munkavállalók lehetnek jobbak is, mint a férfiak. Példának említették, hogy hölgyeknek jobban megy a multitasking, ami az jelenti, több helyre is tudnak egyszerre figyelni, így vannak munkakörök, melyekre alkalmasabbak az uraknál.

A teljes cikket elolvashatja a Heves Megyei Hírlap keddi lapszámában!

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában