Sárbogárdi Mészöly Géza

2019.05.04. 16:20

A száz éve elhunyt őrnagyra emlékeztek Egerben

Sárbogárdi Mészöly Géza emléktábláját és sírját is megkoszorúzták.

S. S.

Emléknapon gyűltek össze a leszármazottak és a család barátai szombaton Sárbogárdi Mészöly Géza őrnagy halálának századik évfordulója alkalmából a megyeszékhelyen. A Líceum Kápolnájában gyászmegemlékezéssel idézték fel az 1919-es egri eseményeket, illetve Sárbogárdi Mészöly Géza katonai pályafutását. Az őrnagyról és a Mészöly családról való emlékezés résztvevőit Bakosné Szanday Edit dédunoka köszöntötte, majd dr. Bartók Béla történész, az Eszterházy Károly Egyetem docense idézte fel az egri eseményeket 1918 őszétől 1919 tavaszáig.

Dr. Löffler Erzsébet személyes emlékeit osztotta meg az esemény résztvevőivel. A történész szavai szerint a keresztanyjának volt a barátnője Mészöly Géza testvére, Mészöly Agáta.

- Gyerekkoromban sokat megfordultam a keresztmamámnál. Vigyázott rám, amíg a szüleim dolgoztak. Nagyon kedves idős hölgy volt és sokat beszéltünk, igaz, hogy akkoriban, a hatvanas években nem nagyon volt tanácsos beszélni. A nagypapám egyébként Mészöly Géza sírja mellett van eltemetve a Grőber temetőben. Emiatt is jobban megnéztem, hogy kik azok az emberek, akik mellette nyugszanak – idézte emlékeit az előadó.

Az egri történész elmondta, hogy 1993-ban a Városszépítő Egyesület figyelmét felhívta valaki a Rózsa Károly utcában egy emléktábla üres helyére. Az Sárbogárdi Mészöly Gézáé volt, de az ötvenes években eltávolították. Ezt helyreállították.

A líceumi, gyászszertartással egybekötött megemlékezést követően a leszármazottak és barátok a Rózsa Károly utca 7/A. számú házon elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg. Onnan a Grőber temetőbe vezetett az útjuk, ahol a családi síremléknél helyeztek el koszorút tisztelegve az őrnagy emléke előtt. Az emléknapra Norvégiából és Brazíliából is érkeztek leszármazottak. A méltóságteljes rendezvényen egyébként elhangzott, hogy a család hagyományt szeretne teremteni az elfeledett 1919. május 1-3. közötti egri történelmi események felidézéséből és Sárbogárdi Mészöly Géza halálának évfordulója alkalmából a méltó megemlékezésből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában