A Sziklaforrás tavainál

2020.03.01. 11:30

A tavak élővilágának megóvása a felsőtárkányi horgászegyesület célja

A Felsőtárkányi Sziklaforrás Egyesület céljai között szerepel a községben található tavak élővilágának és környezetének megóvása, a horgászturizmus fejlesztése, a vendégek részére kényelmes, kulturált pihenőhely kialakítása. A 2007-ben alapított egyesület tevékenységéről a szervezet elnökét, Bárdos Zsoltot kérdeztük.

Sike Sándor

A 15 éves, Pest megyei Németh Máté hatalmas csukát akasztott a tavon

Forrás: Beküldött

– Az egyesület alapítása előtt végezték el a nagyobb, a felső tó újbóli feltöltését, tehát egy viszonylag fiatal víztestről beszélünk, melyben ennek ellenére többféle, sok és nagy hal él. Ez köszönhető az alapító, Bajzát Zoltán és a tagság kitartó munkájának, az alapértékként meghatározott sporthorgászelvnek: „fogd meg, engedd vissza”. Emellett pedig a folyamatos telepítéseknek – magyarázta a Heol kérdésére Bárdos Zsolt.

A Felsőtárkányi Sziklaforrás Egyesület elnökétől megtudtuk: a tó halállományának gerincét a keszegfélék, a 2–8 kilós pontyok és a messze földön híres méretű és számú csuka adja, de balin, sügér, harcsa is színesíti a halfaunát. Az elmúlt években nyár végén és tavasszal pisztrángtelepítés is történt a pergető és a műlegyes horgászok örömére. Az időközben horgászvízzé alakított kisebb, alsó tóban a békés halak, főleg keszegfélék fogása jelent élményt a gyermek horgászoknak.

– Kiemelt cél az állomány megóvása, védelme, a halakkal való kíméletes bánásmód meghonosítása. Ezért kötelező a pontymatrac, a fertőtlenítő és a szakáll nélküli vagy a lenyomott szakállú horog használata. Eleinte páran kételkedtek ezeknek a horgoknak a fogósságában, megtartóképességében, de mára általánosan elfogadottak lettek. A tapasztalatok azt mutatják, nem akad le több hal a horogról, mint ezelőtt. Viszont rendkívül egyszerűvé vált a horogszabadítás, kicsi sebbel engedhető vissza a kifogott hal. A ragadózók élő halas vagy műcsalis horgászatánál is csak ilyen, egyágú horgok használhatók – fogalmazott az elnök.

Bárdos Zsolt ­tájékoztatása szerint a tavak méretéből adódóan csak úszós vagy pergető és műlegyes horgászat engedélyezett. Ezekkel a módszerekkel tökéletesen horgászható a tó, akár match-, akár egy 5–7 méteres spiccbottal. Kevés felszereléssel is igen jót pontyozhatunk. A halak mérete miatt ajánlott a bot begumizása, mivel a tiszta, friss vízben igen harciasan védekeznek a pontyok.

A 15 éves, Pest megyei Németh Máté hatalmas csukát akasztott a tavon Fotó: Beküldött

A tavat ­ivóvíz-minőségű forrás táplálja, így nyáron sem melegszik fel túlzottan, kedvező életfeltételeket találnak az itt élő halak és más vízi állatok. Az akadóknál teknősök napoznak. Ezek közül az utóbbi időben teret nyertek az ékszerteknősök, kiszorítva az őshonos mocsáriakat.

– Többféle vízimadár keresi fel a tavat, récék, vadlúd és gém is megfordult itt az elmúlt években. A tagok és a vendégek kulturált környezetben tölthetik a szabadidejüket. A tóparton játszótér és pihenőhelyek várják a látogatókat. Az önkormányzat a közeljövőben újabb nyársalóhelyeket alakít ki. A tópart Lókerti részéből indul a kisvasút, mellyel kényelmesen megközelíthető a Stimecz-házi végállomásról a Bükk – tette hozzá.

Elmondása szerint a horgászházat az egyesület főként saját erőből újította fel, az elmúlt évben tetőkarbantartást végeztek, míg önkormányzati beruházásban megtörtént a szennyvízcsatorna kiépítése is. Minden évben számos rendezvényt szerveznek, ezek közül kiemelkedik április első hétvégéjén az évadnyitó, az immár IX. Flysox műlegyes találkozó, valamint a szövetségük által szervezett Legyes-suli. A résztvevők megismerkedhetnek ennek a horgászmódszernek az alapjaival és a műlegyek kötésével.

A horgászkultúra és a sport fejlesztésének érdekében rendeznek helyi megmérettetéseket, és műlegyes napot követő hétvégén tartják az I. Női Pergetőversenyt, melyre korlátozott számban még elfogadnak nevezést. A helyi és környékbeli versengéseken indulás mellet az országos bajnokság műlegyes szakágában is indul versenyzőjük.

Az egyesület csatlakozott a Horgászegyesületek Heves Megyei Szövetségéhez, ahonnan jelentős segítséget kapnak a gyorsan változó horgászati, halgazdálkodási szabályok nyomon követéséhez, alkalmazásához. A szövetség az idei elnök-titkári találkozójának, horgászversenyének Felsőtárkány ad otthont. Remélik, az ekkor itt horgászók is megtapasztalják, érdemes idelátogatni, a gondozott tóparton kényelmes körülmények között kapitális halakra horgászni.

– Az ősszel megrendezett országos pergető csukafogó maraton legnagyobb hala innen került ki, amely több mint 110 centiméteres és közel 11 kilogrammos volt. A tó különlegessége, hogy egész évben jól kapnak ott a csukák, talán nyáron még jobban foghatók, mint az őszi, klasszikus csukázóidőszakban.

Megtudtuk azt is, hogy a vendéghorgászoknak március–november között, hétvégenként van lehetőségük napijegyet váltani. Sokan messziről, kora hajnalban indulnak, hogy ideérjenek a horgászat kezdetére, reggel 7 órára – nyilatkozta lapunknak Bárdos Zsolt. Az elnök szavai szerint az egyesületük szeretettel vár minden közeli és távolabbi horgászt. Javasolják nekik, hogy bátran tegyék próbára horgászszerencséjüket ennél a gyönyörű környezetben fekvő, kiemelkedő infrastruktúrájú és halállományú tónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában