nemes ügy

2019.06.25. 14:50

A véradásra hívták fel a figyelmet a jótékony futók Egerben

Az Egy vérből vagyunk! jótékonysági futóesemény mezőnye kedden a Városháza elé érkezett.

Sz. K.

A múlthét pénteken rajtoló, a Vereckei-hágótól Budapestig tartó ötszáz kilométeres jótékonysági futással a véradás fontosságára és a határon túli gyermekotthonban élők segítésére hívták fel a figyelmet – jelentette ki Gui Angéla főszervező. Elmondta, aki vért ad, az ugyanolyan jót tesz, mint aki gyermekotthonban élő árva gyermekeknek adományoz.

Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese arról szólt, hogy mi történne akkor, ha nyáron senki nem adna vért.

– Ez egy nagyon rövid nyár lenne a betegek számára, hiszen öt nap alatt eltűnne a készletből a legrövidebb lejáratú vérkészítmény. Azok a betegek, akik csontvelő átültetésben, szervátültetésben részesültek, azok nem tudnának életben maradni. Nagyon fontos, hogy vért adjanak az emberek, azért, hogy folyamatosan fenntarthassuk az ország biztonságos vérkészletét – fogalmazott.

A mezőnnyel Honfi Gábor tájfutó bajnok (balról a második) is lefutotta az utolsó kilométereket
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Habis László polgármester közölte, az elmúlt napokban több mint százan adtak vért a városi tévé véradó akcióján. Ez is jelzi, hogy az egriek elkötelezettek a véradás ügye iránt.

– Az Egy vérből vagyunk! gondolat azért is fontos, hiszen például a kárpátaljai magyarságot rendszeresen igyekszünk támogatni a Rákóczi Szövetségen keresztül. Minden évben harminc diák iskolázási támogatását biztosítja a testület – emelte ki.

Dr. Vácity József, az egri kórház főigazgatója elmondta, az intézményben naponta szükség van nem csupán vérre, de a legkülönbözőbb vérkészítményekre is. A kórház is igyekszik, hogy a határon túl élő magyar honfitársainkat segítse.

Dr. Rácz Katalin, Országos Vérellátó Szolgálat Egri Területi Vérellátó vezetője szerint a nyáron a donorok kevésbé aktívak, ez okozza a vérhiányt. Donorra mindig szükség van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a vérellátás. Ezekben a hónapokban különösen nagy szükség van az önkéntesekre. Naponta átlagosan 1600-1800-an adnak vért országosan. Nyáron azonban kevesebben jelennek meg, részben a meleg időjárás, a szabadságlások és az allergiaszezon miatt. Az Egri Területi Vérellátóban évente 13 ezer donor fordul meg. Gortva József, a Magyar Vöröskereszt Heves megyei szervezetének igazgatója ezért is emelte ki, hogy nagy jelentőséget tulajdoníthatunk az önkéntes véradók mozgalmának.

A mezőnnyel lefutotta az utolsó pár kilométert Honfi Gábor tájfutó bajnok is, aki a karját nyújtotta az ebből az alkalomból szervezett véradáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában