természetvédelem

2019.03.14. 11:30

A zöldvállalkozások fontosságára hívná fel a figyelmet a BNPI

Sokan gondolják úgy, hogy a védett területeken semmilyen jövedelmező tevékenységet nem lehet folytatni. Ám igenis léteznek vállalkozások, amelyek nemcsak szervesen kapcsolódnak a természeti környezethez, de aktívan hozzá is járulhatnak sokszínűségének a megőrzéséhez. A Bükki ­Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) pont erre szeretné felhívni a figyelmet.

Lőrincz Rebeka

A természeti értékek bemutatása is lehet alapja egy vállalkozásnak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lőrincz Rebeka

Schmotzer Andrást, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kutatási szakreferensét Szarajevóban értük utol, ahol az EcoKarst európai uniós projekt hét országot érintő értekezletén vett részt a BNPI képviseletében. Aktuálisan, hiszen épp erről, és az igazgatóság által meghirdetett zöldvállalkozói pályá­zatról szerettük volna faggatni.

– Úgy gondolom, a védett területek csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ott élő emberek megtalálják benne a lehetőségeiket – indította beszélgetésünket András. – Tény, hogy bizonyos tevékenységek természetvédelmi szempontok miatt korlátozva vannak, de igenis léteznek olyan vállalkozások, amelyek nemcsak hasznot formálnak a védett értékekből, de egyidejűleg hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez is. Ezeket nevezzük szakszóval biodiverzitás-barát vagy zöldvállalkozásoknak. Egyértelmű, hogy ha az érzékeny területek védelmét szolgáló törvények túl szigorúak lennének, akkor az rövidesen a helyi lakosság elvándorlásához, a települések elnéptelenedéséhez vezetne, ami a természetvédelemnek egyáltalán nem célja. Sokkal inkább az egyensúlyt szeretnénk megtalálni az ember és az élő környezet viszonyában – tette hozzá.

A természeti értékek bemutatása is lehet alapja egy vállalkozásnak
Fotó: Lőrincz Rebeka / Heves Megyei Hírlap

Ezt a feladatot szem előtt tartva csatlakozott a BNPI az uniós támogatásból megvalósuló, a Bükkhöz hasonló, védett karsztos területeket felkaroló EcoKarst projekthez, amely hét országot és tizenhat partnerszervezetet érint a 2017 januárjától 2019 júniusáig tartó megvalósítási időszakban.

– Első körben feltérképezzük a térség ökoszisztémájához kapcsolódó szolgáltatásokat, megpróbáljuk értékelni őket, megvizsgálni a gazdasági lehetőségeket, és segíteni a biodiverzitás-barát vállalkozások megtelepedését a területen – vázolta a BNPI szakreferense. – Számítunk mindenki tudására, véleményére, aki valamilyen formában érdekelt ebben a témában, ezért nyílt műhelytalálkozókat is szerveztünk a körülöttünk tevékenykedő társadalmi szervezetek, hatóságok, gazdálkodók, turisztikai menedzserek meghívásával. Nem mindenki egyformán képzeli el a térség jövőjét, de nagyon fontos, és a munka alapköve, hogy megismerjük egymás véleményét, igényeit.

Hozzáfűzte: a szakmai találkozókkal egy nyíltabb tervezési folyamatot is szeretnének meghonosítani a hazai természetvédelmi gyakorlatban. Véleménye szerint az EcoKarst egyik legnagyobb eredménye lehet, ha az a szűk mag, amely a BNPI munkájában most aktívan közreműködik, a későbbiekben is együtt marad, sőt folyamatosan bővül majd.

– A projekt kimeneteleként egy akciótervet dolgozunk ki a Bükki Nemzeti Parkra, mint karsztos védett területre, amely azonban nemcsak olyan hagyományos koncepciókat tartalmaz majd, mint amilyen egy-egy növény- vagy állatfaj védelmi terve, hanem feltárjuk az ehhez kapcsolódó, az emberi megélhetés szempontjából releváns lehetőségeket is.

Az EcoKarstnak vállalt feladata ugyanakkor az is, hogy a projekt során összegyűjtött információk, elemzések és megszületett eredmények alapján a résztvevők olyan módszertant dolgozzanak ki, amelyet a későbbiekben más országok, természetvédelmi szervek is hasznosíthatnak a saját területükön.

– Hiába, hogy maga a projekt rövid lefutású, az EcoKarst célja tulajdonképpen, hogy elindítson egy folyamatot, amely önműködővé válik a későbbiekben – magyarázta Schmotzer András. – Azáltal, hogy felvettük a kapcsolatot a helybeli szervekkel, magánszemélyekkel és vállalkozókkal, elindult egy párbeszéd, de ennek fenntartásában továbbra is nagy felelősség hárul ránk. A műhelytalálkozókat, workshopokat az uniós projekt lefutása után is meg szeretnénk szervezni, hogy az emberek összejöhessenek beszélgetni a problémáikról, ötleteikről, szakmai segítséget kaphassanak ezekhez, kapcsolatokat építhessenek. Az EcoKarst lezárultával tehát nincs vége a munkának, a projekt csupán megalapozta a következő szakaszt: valódi együttműködést tartsunk fenn a nemzeti park és az itt élők közt.

Keresik a térség legzöldebb cégét

A BNPI az EcoKarst projekthez kapcsolódóan februárban zöld vállalkozói pályázatot hirdetett, melyre két kategóriában, működő és tervezett vállalkozások besorolásban várják a nevezéseket. Az igazgatóság a pályázattal olyan helyi vállalkozókat kíván támogatni, akik fontosnak érzik a természeti erőforrások fenntartható használatát, és tevékenységük, ötletük elősegíti a biológiai sokféleség megőrzését, fenntartását. A két nyertest szlovéniai tanulmányúttal és személyre szabott marketingcsomaggal jutalmazzák, emellett minden, a pályázati kiírásnak megfelelt pályázó bemutatkozási lehetőséget kap a BNPI online felületén – írják felhívásukban. A pályázat benyújtási határideje március 22., a felhívás és az ehhez szükséges dokumentumok az igazgatóság honlapján elérhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában