Ostoros

2017.10.24. 06:46

Lassacskán kritikus állapotba kerül a község nevezetessége

Több száz évre, ­valószínűleg a török időkre vezethető vissza az ostorosi, úgynevezett „csúnyamunka” eredete, ami az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotba kerül. A már-már műemléknek számító építmény megmentésére ­mihamarabb több millió forintra lenne szükség, a település önkormányzata azonban ezt önerőből nem tudja előteremteni.

Süli Kinga

A csúnyamunka egy körülbelül három és fél méter magas, és ugyanilyen széles építmény, amely feltehetőleg az 1400-as években épült Ostoros­ területén. Funkciójáról számos legenda kering, van, aki szerint obszervatórium, azaz csillagvizsgáló volt, de alagutat is feltételeztek alatta, amely az egri várhoz vezetett egykor.

– Régészeti kutatómunka és feltárások híján csak feltételezések keringenek, ezek szerint három funkciót tölthetett be az objektum – foglalta össze Molnár ­Lajos nyugalmazott iskolaigazgató a csúnyamunka lehetséges funkcióit. – Az első verzió szerint az építmény egy megfigyelőhely lehetett az egri vár katonái számára, mivel a tetejéről anno egészen a Tiszáig el lehetett látni, tehát jól láthatták a török sereg mozgását. A második, ám legvalószínűtlenebb verzió, hogy a törökök építették azért, hogy rálássanak az egri vár feletti területre, alatta pedig vájtak egy alagutat, amely a vár alá vezetett. Az utolsó teória szerint obszervatóriumnak épült, erre a bejáraton ­kívüli öt apró nyílásból lehet következtetni

Hozzátette, mindez azonban csak teória, hiszen soha nem végeztek régészeti kutatást az építmény területén.

Az elmúlt években jelenősen romlott a több száz éves ostorosi építmény állapota Fotó: Berán Dániel

Az édesvízi darázskőből épült kúp alakú objektum az utóbbi években egyre rosszabb állapotba került, ugyanis sokan lebontottak a külső kőrétegből, és hazavitték, hogy aztán sziklakertet építsenek belőle, de olyan is előfordult, hogy fiatalok szalonnát sütöttek a belsejében – erről már Böjt László, Ostoros polgármestere számolt be. A településvezető kiemelte, néhány éve körbekerítették az objektumot, ám ismeretlenek lebontották a kerítést, és mivel az építmény egy erdős, elhagyatott területen található, a faluközponttól több kilométerre, rendkívül nehéz a rendszeres ellenőrzése.

– Több millió forint kellene az épület megfelelő helyreállítására, valamint a környezetének rendbetételére. El tudom képzelni azt is, hogy egy turistaút vezessen oda, és kialakítanánk a környékén néhány asztalt és padot, hogy a túrázók meg tudjanak pihenni, de ezt önerőből képtelenek vagyunk megvalósítani. Folyamatosan nézem a pályázatokat, de mivel nem műemlékről beszélünk, mindeddig nem találtam olyat, amin eséllyel indulhatnánk – részletezte Böjt László.

Hangsúlyozta azt is, hogy mielőbbi régészeti feltárásra lenne szükség, hogy végre megállapítsák az épület eredeti funkcióját és keletkezésének idejét, ezt követően pedig megfelelő restaurálás után akár a település egyik legfőbb turisztikai célpontjává is válhatna ez az egyedülálló építmény.

Süli Kinga

Címkék#Ostoros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában