elővigyázatosság

2020.01.25. 15:30

Akár az egészségünkre is ártalmas lehet a hamis ruhanemű

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága tavaly több mint nyolcszáz hamis ruházati terméket és harminc pár lábbelit foglalt le, összesen több mint ötmillió forint értékben.

– Tavaly is az ismertebb márkákat próbálták hamisítani, mint például az Adidas, Puma, Fila, Levis és Nike. Előfordultak a exkluzív nevek is, mint például a Hugo Boss, Calvin Klein, Armani vagy a Louis Vuitton termékei.

A legnagyobb fogások többnyire a közúti ellenőrzéseken vagy a határon akadnak fenn – tudtuk meg dr. Paskujné Pifkó Mónikától, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferensétől.

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága tavaly több mint nyolcszáz hamis ruházati terméket és harminc pár lábbelit foglalt le, összesen több mint ötmillió forint értékben. Az említett ruházati termékek között pólók, szabadidőruhák, nadrágok voltak, amelyekre a védjegyjogosult engedélye nélkül kerültek fel a márkajelzések. Ezek azok a ruhadarabok, amiket olykor sporttáskából az utcán „alkalmi vételként”kínálnak a járókelőknek.

– A NAV járőrei egy közúti ellenőrzéskor egy kisteherautóban különféle ruházati termékek és lábbelik között 258 hamis Levis márkajelzéssel ellátott pólót találtak több mint kétmillió forint értékben.

A lefoglalt hamis termékeket a védjegy-jogosultak engedélye nélkül állították elő, ráadásul rosszabb, silányabb kivitelűek, mint az eredeti. Mivel ezek a hamisítványok nem ellenőrzött körülmények között, nem az elvárt minőségű alapanyagokból készülnek, használatuk nem ajánlott. A cipőknél például a ragasztóanyag, a pólóknál a festékanyag miatt akár allergiás reakciót is kiválthatnak viselőiknél – hozott példát a sajtóreferens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!