EGER

2018.09.19. 16:30

Apró kezek is segédkeznek a szőlő szüretelésében

A birtokon 2016 óta fogadnak óvodás csoportokat szüretelni, az esemény célja, hogy a gyermekek már kiskorukban megismerkedjenek a szőlőtermesztés és a borkészítés mikéntjével.

Süli K.

Gumicsizmában, a kedvenc rajzfilm szereplőket ábrázoló kisvödrökkel és ollókkal vették be magukat egri óvodások az Eszterházy szőlőbirtokra szüretelni szerdán. A programon mintegy ötven kisgyermek jelent meg, akik nagy örömmel próbálták ki magukat a rendhagyó eseményen.

Hegyi Ádám a birtok vezetője aláhúzta, a gyermekek ilyenkor szórakoztató módon ismerkedhetnek meg a szőlész-borász szakma fortélyaival, szüretelnek, szőlőt és mustot kóstolnak, és kipróbálják magukat a szőlő feldolgozásában is, a préselésben és a bogyózásban.

Szorgos kis kezek gyűjtötték a szőlőt az Eszterházy szőlőbirtokon Fotó: Berán Dániel

Hegyi Ádám aláhúzta, az Eszterházy Károly Egyetem számára fontos küldetés a szőlész-borász szakma népszerűsítése, remélik, hogy a programnak köszönhetően néhány kisgyermek a jövőben talán ezt a pályát választhatja, de természetesen már annak is örülnek, hogy ezzel maradandó élményeket szerezhetnek az óvodásoknak.

A programon idén először az egyetem óvodapedagógus hallgatói is részt vesznek gyakorlati céllal. Minden óvodáscsoport mellé csatlakozik három hallgató, aki segítenek a gyermekeknek a program során.

– Remek lehetőség ez nekünk, mert bár hetente van gyakorlatunk, ez egy rendhagyó esemény. A gyerekek nagyon aranyosak, lelkesen kezdtek el szüretelni, öröm velük lenni – mondta el Korpás Klaudia óvodapedagógus hallható.

A programon látogatásunkkor a Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodájának három csoportja vett részt. Az intézmény már tavaly is csatlakozott a szürethez, akkor nagyon szép élményeket szereztek a gyermekek, ezért úgy döntöttek, idén is elhozzák őket, és az esemény apropójaként az óvodában a szürettel kapcsolatos projekthetet is szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában