vélemény

2017.09.21. 08:26

Arányok

Gondoltuk: eljött a kiművelt emberfők ideje.

Tari Ottó

 

Nem biztos, hogy alábbi okfejtésem kapcsán az értelmiségiek lampionos felvonulást rendeznek víg kedvükben. De az vesse rám az első mikrochipet, akinek pillanatok alatt sikerül gyeprácslerakó mestert szereznie, miközben a tudásalapú társadalom 99 százaléka jóformán azt se tudja, melyik végén kell meggyújtani a gyufát.

Valljuk be, a rendszerváltozás után átestünk a saját árnyékunkon. Azt gondoltuk, eljött a kiművelt emberfők ideje: attól csak jobb lesz, ha diplomával – kettővel-hárommal, pár nyelvvizsga kíséretében – rohangászó fiatalok népesítik be az országot, közben elfeledkeztünk arról, hogy nem csak a léleknek van szüksége táplálékra.

Bizony, a nem is túl rég még oly felkapott – mindennapi létünkben elengedhetetlen – szakmák a kihalás szélére kerültek. Szobafestő? Kőműves? Autó- vagy vízvezeték-szerelő? Harminc éve még ezek jelentették a kétkeziség netovábbját. Ma meg lassan aranyáron sem jutunk a szolgáltatásaikhoz. Márpedig, ha eldugul a klozet, aligha az a járható út, sebaj, majd szólunk a falu legjobb – hogy házon belül maradjak – kommunikációs asszisztensének.

Azt hiszem, az arányok siklottak ki. Most, hogy az első kísérletek megtörténtek a szakképzés helyreállítására, persze, akadnak hőzöngők bőven, de ez a dolgok természetéből adódik. Tudjuk, a hőskorban a repülőre sem mertek felülni az emberek, mert a fém mégiscsak nehezebb, mint a levegő.

Tari Ottó

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában