elismerések

2019.12.09. 09:29

Átadták az Eger Csillagai 2019 díjakat (képgalériával)

Az Egri Lokálpatrióta Egylet által kiírt „Eger Csillaga” kitüntető címre december 1-ig lehetett szavazni.

Heol

Az eredményhirdető és díjátadó gálát december 8-án, vasárnap tartották meg a Hotel Eger & Parkban.

A legtöbb szavazatot kapó nyertesek

Gazdasági társaságok kategória: Eger Városi Turisztikai Kft.

Az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. 2013-tól a Tourinform Iroda, az 1552 Ajándékbolt, illetve az Eger Turisztikai Desztináció Menedzsment érdekképviseleti szervezet működtetője, 2019-től pedig Eger Városi Jegyirodaként új profillal bővült a tevékenységi köre. Nyolc fő állandó munkatársával, gyakornokokkal és önkéntes segítőkkel kiegészülve a cég kulcsfontosságú szerepet játszik Eger turisztikai sikereiben. A társaság városismertető kiadványokat készít, létrehozta és üzemelteti Eger turisztikai honlapját, online és offline csatornákon belföldi- és külföldi kampányokat folytat, szakmai kiállításokon képviseli a hevesi megyeszékhelyet, kapcsolatot tart a hazai turizmus-irányítással, számos eseményt szervez mind a szakma képviselőinek, mind a helyi lakosságnak és az Egerbe érkező vendégeknek. A Kft-hez köthetők a díjmentes és rendre telt házzal induló történelmi kosztümös élményséták, továbbá az ugyancsak ingyenes, turisztikai szolgáltatóknak szervezett képzések is. A társaság minden tagja elhivatottan dolgozik Egerért és a város turizmusáért.

 

Intézmények kategória: Joó János Óvoda

A Benedek Elek Óvoda Joó János tagóvodája 8 vegyes életkorú csoportban 216 gyermeket fogad. 16 óvodapedagógus, 10 dajka néni „sajátjaként” óvja, segíti, s védelmezi a gyermekeket. Saját konyhájukon egészséges ételek készülnek a gyermekek számára, tágas, fa játékokkal felszerelt, dús növényzettel beültetett udvar áll rendelkezésükre. A természetes anyagokból készült bútorokkal és játékeszközökkel felszerelt, térelválasztókkal játékkuckókká alakítható, barátságos csoportszobák nyugodt légkört biztosítanak az elmélyült játékhoz. A gyermekeket, differenciáltan, egyénre szabottan nevelik, fejlesztik játékos formában, a gyermeki személyiség, szuverenitásának maximális tiszteletben tartása mellett. Pedagógiai programjuk alapelvei, céljai, feladatai, a gyermekek, a dolgozók és a családok közötti koherencia és a komplexitás jellemzi. Fontos számukra, hogy a gyermekek készségei, képességei az egyéni sajátosságaik figyelembe vételével fejlődjenek. A különböző tevékenységek markánsan a játékra, a mozgásra, az egyéni szabadságra épülnek, amely abban segít, hogy a gyermek azzá váljon, amire született! Az óvoda fontos értékek megőrzésére vállalkozott: a magyar kultúra, a helyi szokások, a történelmi hagyományok megismertetésével, kirándulások szervezésével – természet szeretete és védelmére nevelés, Óvoda Galéria, a programjukba beépített vizuális ritmus – a művészetre nevelést segíti. Külön programjaik, foglalkozások,- a szülők igénye szerint: néptánc, zene-ovi, torna, foci, úszás, idegen nyelv, nyári tábor, sakk-oktatás.

Szervezetek kategória: GG Tánc Eger

Az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozata 2011. augusztus 1- je óta GG Tánc Eger néven, Topolánszky Tamás vezetésével működik. A GG Tánc Eger a kortárstánc közönségszámára befogadható formáit alkalmazó, dinamikusan fejlődő, magyar és külföldi táncművészekkel és vendég koreográfusokkal alkotó együttes. A Gárdonyi Géza Színház repertoár darabjain kívül saját előadásaikkal országszerte és külföldön is képviselik Eger városát és viszik annak jó hírét. Nyolc évvel ezelőtt, hagyományteremtő céllal létrehozták az – Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál-t, mely mára Magyarország hat, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott táncfesztiválja közé tartozik. A Szarvasi Vízi Színházban megrendezett Teátrumi Fesztiválon – A fából faragott királyfi, Szaffi, Moulin Rouge, Traviata – c. darabjaik a legjobb és legkreatívabb koreográfiai díjakat nyerték. Ugyanitt Homolya Patrícia, Kőhalmai Viktória, Tóth Karolina a fesztivál legjobb előadójának járó díjat vehette át. Pintér Lotti, az együttes asszisztense 2015-ben a Magyar Köztársaság Bronz érdemkereszt-je elismerésben részesült. A Magyar Táncművészek Szövetsége Emődi Attilát 2017-ben az Évad legjobb táncművészének választotta. 2019-ben Rovó Virág az Évad legjobb pályakezdő táncművésze, Kelemen Dorottya Fülöp Viktor Ösztöndíj, Tóth Karolina Magyar Ezüst Érdemkereszt, Topolánszky Tamás Érdemes művész elismerésben részesült. Ezen kitüntetések az együttes kitartó, következetes és alázatos munkájának a Gárdonyi Géza Színház és Eger város támogatásának gyümölcse.

Magánszemélyek kategória: Dr. Szoó Gyula – radiológus főorvos

Dr. Szoó Gyula 1944-ben született Salgótarjánban, gyermekéveit Mátranovákon töltötte. 1963-ban érettségizett a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban. Diplomáját a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerezte 1969-ben summa cum laude minősítéssel. 1969. október 1-én lett a Markhot Ferenc Kórház dolgozója. Belgyógyászati szakvizsgát tett, ezt követően került a radiológiai osztályra. 1978-ban szakvizsgázott radiológiából, 1984-től végez ultrahang vizsgálatokat Egerben. Jelenleg is a radiológiai osztályon dolgozik nyugdíjasként. 50 éves orvosi pályafutása alatt mindvégig a hippokratészi eskü szerint, minél magasabb színvonalon igyekszik ellátni betegeit, az egri emberek nagyra értékelik fél évszázados gyógyító munkásságát.

Fiatalok kategória: Holló Balázs – úszó

Holló Balázs Eger kiemelkedő úszó tehetsége, városunk sportéletének egyik nagy reménysége, az Egri Úszó Klub tagja. Sportoló családból származik, öt éves korában ismerkedett meg az uszodával, s a kezdeti gyermekedzéseket követően hamar elérte első sikereit. Első komolyabb eredményét 2012-ben, a Miskolcon megrendezett Országos Gyermek bajnokságon érte el. Ekkor határozta el, hogy sok hasonló eredményt szeretne elérni, így ettől kezdve a sportnak szentelte az életét. Jöttek is a sikerek: a serdülő, majd ifjúsági bajnokságot külföldi versenyek követték: az egri fiú Dubajban 2015-ben kétszeres arab bajnok lett. Ugyancsak 16 éves korában bronzérmet szerzett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a 4 x 100-as gyors váltó tagjaként. 2017-ben két arany és egy bronzérmet szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságon, majd – korosztályos világcsúccsal – ifjúsági világbajnok lett Indianapolisban 4 x 200-as gyors váltóban. Ugyanitt 400 gyorson ezüst-, míg 400 vegyesen bronzérmet szerzett. Olimpiai A-szintet úszott az idei országos bajnokságon 400 vegyesen és készül a decemberi Rövidpályás Európa-bajnokságra, ahol négy számban áll rajthoz. Holló Balázsra gyermekkora óta jellemző a víz és az úszás szeretete, mint ahogy az is, hogy a versenyhangulat különös motivációt jelent a számára.

A jelöltek az Egri Lokálpatrióta Egylet honlapján is megtekinthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában