HEVES MEGYE

2019.03.07. 07:00

Az autómosókat is „elektronikus pórázra köti” az adóhatóság

Mostanáig csak az autók tisztultak, ezek után a gazdaság is fehéredik a kocsimosóknak köszönhetően.

Molnár Helga

Az autómosókat hamarosan elektronikusan figyelik a NAV-nál. A gazdaság fehérítését célozza a módosítás Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az autómosó és a parkolóautomatákat is beköthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – közölte nemrég Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetben megjelent interjúban.

– Így búcsút vehetünk az áfamentes, zsebbe fizetett járműtisztításnak, aminek természetesen örülünk – reagált egy egri vállalkozó. – Mondok egy példát: önkiszolgáló autómosóban saját kezűleg mosta le valaki céges autóját. Amikor az ott dolgozó alkalmazottól számlát kért, elutasította; arra hivatkozott, hogy csak abban az esetben állíthatna ki számlát, ha az autómosást nem maga, hanem a cég alkalmazottja végezte volna el. Nos ezek, és az ehhez hasonló esetek megszűnhetnek – fejtette ki. Meglátása szerint a legtöbb kollégája eddig is tisztességesen dolgozott, így mint mondta, azok akik eddig nem tartották be a játékszabályokat, megérdemlik, hogy „elektronikus pórázra kössék”.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy január 1-jén lépett életbe az a törvény, amely szerint a szálláshely-szolgáltatóknak a jövőben ­csatlakozniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, és kötelező jelleggel ezen keresztül adatokat kell szolgáltatniuk a NAV-nak. A rendelkezésnek köszönhetően szinte valós időben lesz követhető a hazai turizmus teljesítménye. Több megyei szállásadó kifejette, aki tisztességesen dolgozott, az már eddig is havonta szolgáltatott adatot a vendégekről számlák szerint az adóhatóság felé.

A pénzügyminiszter felidézte, hogy 2014 óta működik az online pénztárgépek rendszere, 2015-ben alakították ki a közúti áruszállítást ellenőrző adóhatósági rendszert, tavaly pedig az online számlázás is megkezdte működését.

– Számításaink szerint csak a múlt évben több mint 400 milliárd forintos állami bevétel származott azoktól a gazdasági szereplőktől, amelyek korábban illegálisan vagy féllegális módon működtek. A más jellegű készülékekkel kapcsolatos intézkedés hozadéka hasonló nagyságrendű lehet, de ami fontosabb, hogy ezzel a lépéssel újabb folt tüntethető el a gazdaságból, újabb ágazat bevételei válnak átláthatóakká – vélekedett Varga Mihály tárcavezető.

Az autómosókat hamarosan elektronikusan figyelik a NAV-nál. A gazdaság fehérítését célozza a módosítás Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szavai szerint ezen összegek nagy teret adtak az adócsökkentésnek, vagyis kijelenthető, hogy a jogkövető állampolgárok és cégek adójának mérséklését legalább részben a korábban a feketegazdaságban működők finanszírozták – hangoztatta a pénzügyminiszter.

A kormány tavaly év végén döntött arról, hogy az étel- és az italautomaták mintájára más készülékeket is be kell kötni a NAV-hoz. Így például a parkolóautomatákat szintén összekapcsolhatják majd az adóhatósággal – nyilatkozta Varga Mihály arra a kérdésre, hogy lesz-e idén újabb, feketegazdaság elleni intézkedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában