drágulás

2019.05.16. 07:00

Az egekbe szöktek az ingatlanárak Hevesben, főleg a lakások drágultak

Aki most ­otthonteremtésre vágyik, sokat kell takarékoskodnia. Az ingatlanárak növekedéséhez a csok is hozzájárult az utóbbi két évben a megyénkben is. Első lakáshoz egyre többet kell takarékoskodniuk a fiataloknak, ezen segíthet a családvédelmi akcióterv hitele. Az egri értékbecslő szerint most az az ingatlantulajdonos nem bukik az üzleten, aki elad, majd vásárol is.

Szabó Katalin

– Már a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására emelkedtek az ingatlanárak az elmúlt időszakban, az új és a használt lakásokat tekintve is. Idén – arányosítva – sokkal jobban drágultak a lakások, mint a kertes házak. Az árnövekedés két éve kezdődött, amikor elindult a csok. Akkor tapasztalható volt egy hirtelen ugrás, az új építésű lakások árai is nőttek, rengeteg kelt el például a Vécsey-völgyben és a Lajosvárosban. A vásárlók 70 százaléka olyan fiatal pár volt, amelyek igényelték a csokot – mondta Takács Attila, az egri Medius Ingatlaniroda vezetője, akit a piac alakulásáról kérdeztünk.

Megjegyezte, most egy frekventáltabb helyen található használt lakás négyzetméterenkénti ára majdnem ugyanott van, mint a kevésbé központi helyen fekvő új építésűé. Arról is szólt, hogy az egri családi házakat illetően érdekes a piac, hiszen olyan ingatlan, ami költözhető és jó állapotú, jelenleg kevés van eladó. Ha mégis kapható, akkor nehéz 50 millió forint alatt ilyet találni. Gazdára váró telek is kevés van a városban, esetleg olyat lehet találni, amin bontásra váró családi ház áll.

– Sokan költöznek mostanában Maklárra, Nagytályára, Ostorosra, az utóbbi lakóparkja igen vonzó. Az árak is ezt mutatják, a településen 40–45 millió forint között vásárolható egy kertes ingatlan. Ostoros után Felsőtárkány vezet a népszerűségi listán, ott 35–40 millió forintba kerül egy családi ház, de Makláron is ugyanennyiért hirdetnek – fogalmazott. Sok fiatal pár úgy indul, hogy családi házat venne, de végül egy közös kerttel bíró ingatlant, sorházat választ. Hangsúlyozta, Egerben egy 50 négyzetméteres lakás ára jelenleg 15 millió forintnál kezdődik.

Sok az ingatlanpiacon a befektető is

Egy egri értékbecslő úgy fogalmazott, a megyeszékhely kimondottan drága, sokan befektetési jelleggel vesznek itt ingatlant. Vannak települések, például Tiszanána, ahol 2 és fél, 3 millió forintért kelnek el lakható családi házak, Egerben viszont egy garázs kerül ennyibe. Sarud viszont ellenpélda, mivel a Tisza-tónál megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg alig van eladó ház. Az a családalapító fiatal, aki most otthonra vágyik, nehezebb helyzetben van, ám az, akinek van mit eladnia, és vesz helyette másik ingatlant, már jól járhat.

Felkapott még Felsőtárkány, Noszvaj, de Andornaktálya, Nagytálya, Ostoros, és egyre inkább Maklár is e körbe lesz sorolható. Egerbaktán, Verpeléten, viszont még mindig nagyon olcsók az ingatlanok, tájékoztatott.

Egyre többe kerülnek az Északi-lakótelepen található, néhány éve még olcsó panellakások is. Sok hirdetésben külön feltüntetik, hogy a csok is igénybe vehető, ez ma már külön vonzerőnek számít.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában