Megelőzés

2019.02.12. 11:30

Az egri doktornő elárulta, mikor gyanakodhatunk pajzsmirigy-betegségre

A pajzsmirigyeltérés az egyik leggyakoribb hormonális elváltozás. Hazánkban gyakori ez a betegség, hiszen az ország jódhiányos. Dr. Juhos Erzsébet, az egri kórház belgyógyász endokrinológusa elmondta, miként előzhetjük meg.

Szabó Katalin

Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással, a környezetszennyezéssel – mondta el Koppány Viktória endokrinológus az M1 csatornán. Hozzátette: a vizsgálati eljárások finomodtak, s a betegek az ismeretterjesztések miatt hamarabb felismerik a tüneteket.

A pajzsmirigy-alulműködés jellemző tünetei: fáradékonyság, hízékonyság, hajhullás, nőknél a menstruációs zavarok vagy nehéz teherbeesés, míg a -felülműködést egyebek között a remegés, verejtékezés, gyors fogyás, szapora szívműködés, s az idegesség jelzi.

Kovács Enikő évek óta pajzsmirigybeteg. – Általános tünet, hogy az ember mindentől hízik, indokolatlan mértékben – ismertette állapotát. – Nálam ez nem rohamos, hanem folyamatos volt, évekig tartó. Ehhez társul – mind alul-, mind túlműködésnél – a fáradékonyság, a rossz hangulat. Sokan depressziósnak hiszik magukat, holott pajzsmirigygondjuk van. Nekem vérvizsgálatnál derült ki, hogy eltérnek a pajzsmirigyhormon-értékeim. Ásványi anyagokkal, nyomelemekkel – jód, szelén, vas, D-vitamin – próbálom kordában tartani a betegséget, s így elértem, hogy nem hízom tovább.

Dr. Juhos Erzsébet, a Markhot Ferenc kórház belgyógyász endokrinológusa úgy fogalmazott, hazánkban mindig is gyakori volt a pajzsmirigybetegség, hiszen az ország jódhiányos, itt olyan középhegységek vannak, ahol kimosódik a jód. Ezért mindig hajlamos volt a lakosság arra, hogy a jódhiánnyal összefüggő pajzsmirigybetegsége legyen. Ehhez a pajzsmirigy úgy alkalmazkodik, hogy megnagyobbodva a lehető legtöbb jódot próbálja kiszűrni a felvett táplálékból.

Ez a betegség fiatalabb korban pajzsmirigy-megnagyobbodással jár, idősebb korban a megnagyobbodás megvastagodik. Megelőzhető, ha kora gyerekkortól pótoljuk a jódot – például multivitaminnal, jódozott sóval – és a szelént is, ugyanis gyakoribb a pajzsmirigygyulladás akkor is, ha valaki szelénhiányos.

A pajzsmirigy túlműködéssel összefüggésben felhívta a figyelmet, hogy azon betegeknek, akiknek túl sok hormont termel a pajzsmirigyük, kerülniük kell a jódot, tilos jódozott sót, jódtartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztaniuk. A pajzsmirigy-alulműködés jóval gyakoribb, de egyszerűbb kezelni, mint a túlműködést.

Érdemes évente ellenőriztetni

Vannak időpontok, főleg a nőknél, amikor hajlamosabbak megmutatkozni a pajzsmirigybetegségek. Ekkor nem feltétlenül a jódhiány miatt jelentkeznek, hanem a pubertáskor kezdetén, a terhesség alatt, a szülés után, s a menopauza idején. Az idült pajzsmirigygyulladásnak nem ismerik biztosan az okát, de ezen helyzetekhez kapcsolódhat.

A nők mindenféle autoimmun betegségre nyolcszor hajlamosabbak. Ha kialakult a betegség, aktívan visszafordítani ma még nem tudják. Talán úgy megelőzhető, hogy az ember ne legyen szelén- és jódhiányos, ne örököljön olyan genetikát, ami hajlamosítja az autoimmun betegségre. Ha a családban – főleg női ágon – előfordult pajzsmirigybetegség, akkor érdemes évente ellenőriztetni, már fiatalkortól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában