programok

2020.05.12. 17:30

Az egri könyvtár is csatlakozott a Virtuális Közösségek Hetéhez

Hétfőtől vasárnapig rendezik meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot, amely idén a járványügyi helyzet miatt virtuális formában valósul meg.

Szabó Katalin

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozik a Közösségek Hete elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Ezt az ünnepet idén – a rendkívüli egészség- és járványügyi helyzet miatt – a szokásoktól eltérően, virtuális formában rendezik meg május 11-17. között – tájékoztatta a Heolt Szécsényi Orsolya könyvtáros.

Elmondta, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében immár negyedik éve megszervezett, s igen népszerű programsorozat a közösségek fontosságára, megtartó erejére hívja fel a figyelmet.

– Könyvtárunk a veszélyhelyzet kezdete óta fontosnak tartja az olvasókkal való folyamatos kapcsolattartást a közösségi média felületein. Valljuk, hogy közös gondolkodással és felelősségvállalással, egymásra odafigyelve, egymást bátorítva könnyebben élhetjük meg a bezártság mindennapjait – jelentette ki az egri szakember.

Szakmai kirándulásaik is gazdagították a Magyar Könyvtárosok Egyesületének megyei szervezetének életét Fotó: Szécsényi Orsolya

Megjegyezte, a közkönyvtárakat egyre gyakrabban emlegetik találkozóhelyekként, illetve olyan intézményekként, amelyek képesek közösséget építeni és formálni. E felfogás szerint a bibliotéka a különböző társadalmi csoportok összejöveteleinek tereként is funkcionál. A kulcsszó: a részvétel, a cél pedig a kapcsolatok építése és erősítése, a közösségépítés és -formálás, valamint a társadalmi kohézió erősítése.

– A Bródy Sándor Könyvtár soha nem csupán egy gyűjtemény volt – fogalmazott a könyvtáros –, hanem mindig is felhasználó-orientált, nyilvános, mindenki számára elérhető kulturális intézmény, közösségteremtő- és alakító közösségi tér. Könyvtárunk, mint a társadalom minden szintjét és csoportját kiszolgálni képes intézmény, egyetértve a Közösségek Hete szellemiségével, csatlakozott a programsorozathoz és erre a mostani egymásra utalt, mindannyiunk számára embert próbáló helyzetben különösen fontosnak érezzük a közösségi értékek hangsúlyozását.

A bibliotéka munkatársa kiemelte, hogy a Bródy könyvtár ezen a héten azokat a munkájához szorosan kapcsolódó közösségeit mutatja be, amelyek folyamatosan működnek, kiegészítik és támogatják a tevékenységét.

– Az érdeklődők megismerhetik fiataloknak szóló olvasóklubjainkat, a felnőttek részére szervezett olvasó- és idegen nyelvi csoportokat, továbbá a kisgyermekes szülőket megszólító babás közösségeinket és hírt adunk a könyvtári egyesület Heves megyei szervezétről is. Az elsődleges célunk, hogy felhívjuk a figyelmet rájuk, amely egységekhez folyamatosan lehet csatlakozni – közölte Szécsényi Orsolya, hozzátéve, a Közösségek Hetén a könyvtár online oldalán minden nap egy-egy közösségről lehet olvasni. Honlapjukon a teljes anyag elérhető május 11-től.

A könyvtár működését segítik

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Heves Megyei Szervezetének küldetése részvétel a könyvtárpolitikában, a könyvtárak, könyvtárosok érdekeinek képviselete. Céljuk a szakmai tudás, az ismeretszerzés fejlesztése. Az Egy könyv és egy csésze kakaó nevű közösségben olvasnak és beszélgetnek, ma Bródy olvasóklubként működik. A Fröccsműhely és Szörp(p)arti csoport tagjai a fiatal felnőttek, a foglalkozások egy-egy irodalmi mű köré szerveződnek. A Fanatik Rídörz Olvasóklubban az ifi korosztály képviselői beszélgethetnek az életről, könyvekről. A Bébillér – családi mesekörben a részt vevők mesét hallgathatnak mesemondótól. Az Idegen nyelvi klubok társalgásain mindenki a saját nyelvi szintjén vehet részt. A Berva olvasóklub résztvevői egy idős otthon lakói, felolvasnak nekik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában