nyugdíjban

2017.10.22. 11:25

Az irodalmár professzor nem magának választott pályát, de sorsa jól alakult

Dr. Lőkös István, a Horvát Tudományos Akadémia tagja 84 évesen is máig aktív irodalmár. Az egri születésű, de hároméves korától Felnémeten nevelkedő professzor a tanári pályáját a közgazdasági szakközépiskolában kezdte, majd a főiskolán folytatta. Nyugdíjba hetvenévesen a Debreceni Egyetemről ment.

Sike Sándor

– Önt a legtöbben az egri főiskola, majd a Debreceni Egyetem egykori professzoraként ismerik. Hogyan alakult a pályája?

– Amikor 1953-ban megkezdhettem az egyetemet, még érvényben volt egy olyan rendelkezés, ami megszüntette a kétszakosságot. Orosz szakra kerültem, s másodéves voltam, amikor mindenkinek föl kellett venni egy másik szakot. Ez nem választási lehetőség volt, hanem azt mondták, hogy az oroszosok másik szakja a magyar nyelv és irodalom.

– Milyen út vitte a későbbi irodalmárt az orosz szakra?

– Eredetileg zeneművészeti főiskolára szerettem volna menni. De miután autodidakta módon tanultam meg klarinétozni, nem volt zeneiskolai bizonyítványom, így hiába írtam be a jelentkezési lapra. Az igazgatóm és az orosztanárom rábeszélésére másodiknak az orosz intézetet választottam az ELTE-n. Közben ott azon az őszön megszűnt az orosz szakos képzés. Végül is a debreceni egyetemre kerültem be. Kacérkodtam a zenei pályával még, rendőrzenekarba növendéknek is el akartam menni, de ez kútba esett, mert közben feloszlatták a zenekart. Jártam egy ideig konzervatóriumba is, de miután zongorán kellett volna nyolc évet pótolnom, meg szolfézst, erre nekem se pénzem, se lehetőségem nem volt.

Egrisége mellett Lőkös professzor felnémetisége sohasem kopott el Fotó: Korsós Viktor

– Huszonöt évet töltött az egri főiskolán. Miként került az irodalom tanszékre?

– Az egyetemen 1957-ben végeztem és akkor, az egri közgazdaságiba hirtelen kellett egy magyar szakos tanár. Én ott érdeklődtem korábban és az igazgató üzent, hogy itt van a lehetőség. Boldogan mentem. Két évig voltam a közgazdaságiban, amikor a főiskola lektorátusának vezetője hívott, hogy kellene egy orosz szakos a lektorátusra. Egy év után a főiskola főigazgatója átvezényelt az irodalmi tanszékre, ami nagy boldogság volt számomra, nem is álmodtam erről.

– Egykori egyetemén két évtizeden át tanított.

– A nyolcvanas évek elején felvetődött, hogy az '56-ban megszűnt világirodalmi tanszéket újjá kellene szervezni, és rám gondoltak az alapításánál. Húzódott pár évig és 1985-ben jelent meg a pályázat, amit elnyertem. A kilencvenes évek közepén elnyert professzori kinevezés birtokában a tanszéket vezettem 2003-ig.

– Azt bizonyára nem mindenki tudja, hogy Ön a Horvát Tudományos Akadémia tagja. Hogyan lett akadémikus?

– Ez külön szála az élettörténetemnek. Már egyetemistaként elkezdtem komolyabban foglalkozni a horvátokkal. Egy horvát irodalmi tárgyú előadás hatása alatt magánszorgalomból elkezdtem tanulni a nyelvüket. Később kitartóan publikáltam elég sokat, és nagyon sok jó barátra tettem szert, sokakkal szakmai barátságot kötöttem, és 1965-ben már egy konferenciára is meghívtak Zágrábba. Ezután is rendszeresen hívtak előadásokat tartani az egyetemre, konferenciákra. Az akadémiai tagság ­2000-től datálható. Egy évre rá egy delegációjukkal kiutazva már Washingtonban tarthattam előadást.

– Egrinek, felnémetinek vagy debreceninek tartja magát?

– Bizonyos értelemben erőteljes bennem egy felnémeti identitás, de ugyanakkor mégiscsak Egerben születtem, itt jártam a polgári iskolába, majd a közgazdaságiba, itt kezdtem a pályámat a főiskolán. Közben Miskolcon is szerveztem két tanszéket, amikor az egyetemen létrejött a bölcsészkar. A Zágrábi Egyetem Hungarológai tanszékére is meghívtak vendég tanárnak, tizenhárom esztendeig jártam oda a horvát–magyar irodalmi kapcsolatok történetét előadni. Eger, Debrecen, Miskolc és Zágráb között ingáztam éveken keresztül. Ilyen értelemben a felnémeti kötődésem annyit jelentett, hogyha itthon voltam, beültem este az autóba és tettem egy kört, hogy lássam a falut.

– Mi lett más Egerben, Felnémeten az évtizedek során?

– Ami a városnak a küllemét illeti, tényleg csodálatos változások történtek az idő alatt, ami elszaladt fölöttem. Viszont, milyen az ember? A nosztalgia az mindig erőteljes. Az egyik szemem örül, látva a fejlődést, de a másik szemem ugyanakkor sír, mert azok az emlékek, amelyek bennem élnek, egy árokparti kőtől kezdve a temetőig, a templomig, az egykori, régi iskola épületen át az újig, azok bizony nagyon hiányoznak.

Sike Sándor

Címkék#nyugdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában