Átlátható, hatékony gazdálkodás

2019.11.15. 06:40

Önkormányzati költségvetésekről szólt az egri konferencia

Az ügyfelek hatékony kiszolgálása az önkormányzatok fő célja – hangzott el a Magyar Államkincstár huszadik alkalommal rendezett hagyományos önkormányzati költségvetési és adókonferenciáján. A háromnapos ­tanácskozásnak a Hotel Eger ad otthont. A fórum sajtótájékoztatóján az előadók mindegyike kiemelte, hogy rendkívüli az érdeklődés a rendezvény iránt.

Sike Sándor

Forrás: Shutterstock

A konferenciát felvezető keddi eseményen dr. Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára arról beszélt a médiumok képviselői előtt, egyáltalán nem véletlen, hogy igen-igen nagy az érdeklődés a rendezvény iránt az önkormányzatok részéről. Ezen a szakmai találkozón ugyanis első kézből kaphatnak tájékoztatást a helyhatóságok jelen lévő vezetői, munkatársai a Magyar Államkincstár, a Pénzügyminisztérium, illetve más szervezetek képviselőitől a következő évre vonatkozó gazdálkodási szabályokról.

– A program alapján az előttünk álló két és fél nap nagyon sok tanulsággal szolgál majd a résztvevőknek. A jogszabályok ismertetése mellett az önkormányzati ASP-rendszer – Application Service Provider – témakörében hallhatnak a jelenlévők előadásokat. Az ASP-rendszer az önkormányzatok számára egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását. Ez egy sikertörténet egyébként, ami a Magyar Államkincstár gondozásában valósult meg – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Dr. Berczik Ábel kifejtette, hogy az önkormányzatok dolgozói tanulmányozhatták már a költségvetést, s megtapasztalhatták: valamennyi kötelező feladatot finanszíroznak, a működéshez érkező támogatásaik számottevő mértékben növekedtek, ami a legfőképpen gazdasági növekedésnek köszönhető.

A Magyar Államkincstár elnöke, prof. dr. Mészáros József úgy fogalmazott, dicséret illeti azon elődeit, akik húsz esztendeje elkezdték ezt a rendezvényt szervezni.

– Ma nagyon elegáns fogalom a tudástranszfer – magyarázta az elnök. – Ez a konferencia pontosan erről szól. A résztvevők számára információs lehetőséget ad a rendezvény, illetve a szünetekben beszélgethetnek szakértőkkel. Az utóbbiak köre széles, a Pénzügyminisztériumtól az Állami Számvevőszékig terjed, akiktől rengeteg hasznos ismeretet lehet szerezni.

Mészáros József szerint az ASP-projekt sikeres, az önkormányzati szféra számára egy olyan informatikai szolgáltatást nyújt, aminek alapján részben az önkormányzatok működése egyszerűsödött, részben pedig a Pénzügyminisztérium és a különböző intézményeinek az információbázisa nőtt, mindezek mellett a Magyar Államkincstár tudása is gyarapszik.

Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a tájékoztatón elhangzott előadásában azt emelte ki, a mostani egri tanácskozáson a szakemberek a szolgálatukhoz kapcsolódóan adnak igen fontos és hasznos információkat. Ennek elsődleges célja pedig az, hogy az önkormányzatok gazdálkodása minél szakszerűbb legyen szerte az országban.

A háromnapos konferencia ma és holnap szakmai előadásokkal, ismertetőkkel és eszmecserével folytatódik, s csütörtökön zárul.

Heves megye az élmezőnyben van

– Azt gondolom, hogy a kormánynak az egyes településekhez, s ezzel együtt a vidékfejlesztéshez kapcsolódó programjai sikeresek voltak az elmúlt években – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott. Hozzáfűzte: – Külön öröm számomra az, hogy Heves megye az utóbbi hét évben ott van az élmezőnyben, az ország azon megyéi közé zárkózott fel, amelyek a legtöbbel járulnak hozzá a GDP-hez. Bízom abban, hogy a most megalakult önkormányzatok folytatják azt a fajta értékteremtő munkát, amely a ­közösségi szolgáltatásokhoz való hozzáférést segíti, közvetve a helyben maradást, az életminőség javítását, miközben ugyanazokat az elveket fogják a gazdálkodásukban betartani, ami rájuk is kötelmet ró: átláthatóság, hatékonyság, fenntarthatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában