heves megye

2017.10.18. 06:48

Baj, ha mindent elborít a gaz, leomlanak a házak

Sok településen évek óta gond, hogy néhány belterületi ingatlan mára életveszélyessé vált, ám a portára senki nem teheti be a lábát. A műveletlen kerteken is vidáman nő a gaz.

B. K.

Egerszalóki olvasónk kereste fel azzal szerkesztőségünket, írjunk arról, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy az elhagyott ingatlanok kertjeit hasznosítani lehessen. Elmesélte, ő maga is örömmel vállalná egy-egy elhagyott kertrész művelését, de azt is jó ötletnek tartaná, ha közmunkaprogramban hasznosítanák a jó minőségű földeket.

Felvetése nyomán megkerestünk néhány polgármestert, jegyzőt, mi a helyzet az elhagyott ingatlanokkal, kertekkel. Találtunk jó példákat, ám azzal is szembesültünk, hogy sok helyen, ha akarnának, sem tudnának megoldást találni a jelenleg életben lévő szigorú szabályok miatt.

Kerecsenden például idestova három éve annak, hogy az önkormányzat úgy döntött, a Start közmunkaprogram keretében néhány parcellát művelésbe vonnak. Kiss Sándor, a község címzetes jegyzője azt mondja, jók a tapasztalatok. Évente 7–8 telken tudnak ily módon gazdálkodni. Ezeken a területeken jobbára téli tárolásra termesztenek zöldséget, répát, burgonyát, hagymát. A betakarított termést a közétkeztetésben használják fel.

Sirokban ugyancsak a Start programban két évvel ezelőtt burgonyát termesztettek egy közel kéthektáros területen, ám ez nem bizonyult sikertörténetnek – meséli Tuza Gábor, a község polgármestere. A termés egy része elfagyott, megdézsmálták a vadak is. Ettől függetlenül az elhagyott ingatlanokkal, portákkal valóban jó lenne valamit kezdeni. Nem sok ilyen van a faluban, de akad. A legnagyobb baj, hogy ezekre lehetetlen bejutni. Amelyik telekre, épületre például banki jelzálogot jegyeztek be, azt lehetetlen megközelíteni.

– Mi több alkalommal is jeleztük a pénzintézeteknek, hogy legalább a parlagfű-mentesítést végezzék el, ám választ sem kaptunk. Szabály ide, szabály oda, előfordult, hogy a közmunkásokat arra kértem, kaszálják le a területet, mivel a lakosság egészsége ezt kívánta meg. Nálunk az is időszerűvé teszi a kérdést, hogy pályázati segítséggel hamarosan belevághatunk egy Biomassza által üzemeltetett, minierőmű létrehozásába, amely az önkormányzati intézmények energiaszükségletét biztosítja majd. Ehhez szükség lenne nagyobb mennyiségű energianövény telepítésére. Az említett, elhanyagolt telkek, kertek alkalmasak lennének ilyen célra, tehát keressük a módját a hasznosításnak – tájékoztatott község első embere.

Recsken is sok olyan elhagyott ingatlan van, amely bántja az ott élők szemét. Az önkormányzat sajnos tehetetlen Fotó: Korsós Viktor

Nagy Sándor, Recsk polgármestere úgy véli, többéves, rossz szabályozásról van szó. Meséli, náluk is van olyan életveszélyessé nyilvánított elhagyott ingatlan, ami nemcsak a településképet rontja, hanem közegészségügyi szempontból is aggályos, az önkormányzat mégis tehetetlen.

– Banki jelzálog terheli a helyet, tehát nekünk nincs lehetőségünk bejutni. A bank figyelmét is felhívtuk már a tarthatatlan helyzetre, ám válaszra sem méltattak bennünket. Szemmel látható, hogy az ilyen épületek egy lyukas garast sem érnek már, azonnal el kellene azokat bontatni, de a jelen törvények szerint erre nincs lehetőség. Márpedig nagy baj van ott, ahol egy faluban lenne alkalmas föld a zöldségtermesztésre, ám ezt nem tudjuk megtenni. Amikor faluhelyen gondként merül fel, miért nincs zöldségkereskedés, enyhén szólva is elgondolkodik az ember. Korábban ez soha nem okozott gondot, hiszen a lakosság nagy része megtermelte a család szükségleteit kielégítő konyhakerti zöldséget. Az elhanyagolt, gazzal teli kert elég lehangoló látvány, a pusztulásra ítélt, lakatlan ingatlanokról nem is beszélve – mondja Nagy Sándor.

Patkányfészkekké váló házak

– Mátraderecskén is van olyan épület, amire már kiadták a bontási engedélyt, s a környékbeliek alig várják, hogy eltúrják az évek óta üres, romos ingatlant, amely mára jobb híján a patkányok fészkévé vált. A helyhatóság azonban a cikkben fentebb felsorolt okok miatt tehetetlen – mondja Forgó Gábor, polgármester. Mivel tudom, hogy ez szinte minden községben, faluban probléma, jó lenne újragondolni az ezzel kapcsolatos szabályozást. Azon is érdemes lenne eltöprengeni, hogy a közmunkaprogramban ­miért szüntették meg azt az opciót, hogy az önkormányzat bérbe vett portákat, telkeket is művelhetett a közmunkásokkal. Négy éve a faluban legalább négy ilyen kertet tartottunk rendben, mindenki megelégedésére, ám miután erre egy ideje nem jár támogatás, felhagytunk ezzel a tevékenységgel. Tény, ez senkinek nem jó. Érdemes lenne egyeztetni és lobbizni annak érdekében, hogy változzon a helyzet.

Barta Katalin

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában