Sástó

2018.09.22. 11:30

Bár késznek tűnik, csak tavasszal nyit a Mátra új libegője

Megépült a Sástói kempinget az Adrenalin parkkal összekötő, hatvankét üléses libegő. A több mint százmillió forintos beruházás 430 méter hosszan, csaknem tízperces menetidővel szállítja majd az egyik helyszínről a másikra a látogatókat.

Hliva Éva

Új attrakcióval bővült az Oxygen Adrenalin Park, ugyanis megépült a Mátra új libegője – tájékoztatott a fejleményekről a kalandpark tulajdonosa.

Palik Tibor elmondta, bár a tervek szerint legkésőbb októberben már nyitottak volna a nagyközönség előtt is, ám úgy tűnik, erre nem kerül sor. – A létesítmény műszaki átadása a jövő héten kezdődik, majd a szükséges engedélyek megszerzése után a próbaüzemet is el kell végeznünk – közölte.

A tulajdonos ennek menetéről elárulta, hogy az ülésekbe homokzsákot helyeznek, majd több napon keresztül tesztelik a libegő működését. Kiderült az is, hogy a látszólag már kész építménynek még hiányoznak az elektromos üzemeléséhez szükséges berendezéseik. – Ha megtörténik az elektronika „felélesztése”, szinte már befejezettnek mondható a projektünk – fogalmazott, majd hozzátette, hogy rengeteg szakhatósági kérelem, egyeztetés és eljárás eredménye ez a beruházás.

A libegő próbaüzeme még csak most következik, tavasszal már a turisták is kipróbálhatják Fotó: Czímer Tamás

– Csaknem tíz éve fogalmazódott meg bennünk az igény, hisz’ azt szerettük volna, ha a sástói négycsillagos kemping és a kalandparkunk valamiféle egységként működhetne. A libegő nemcsak e két helyszín összeköttetését jelenti, hanem egyben egy új turisztikai látványosság is – hangsúlyozta Palik Tibor. Kiemelte azt is, hogy egy osztrák síparadicsomból került a vasépítmény a Mátrába, de az elektronikája teljesen új. Anyagvizsgálat, röntgenes átvilágítás után állították fel a tartóoszlopokat, kicserélték az összes forgó és görgő részt, valamint a drótkötelet is centiméterről centiméterre ellenőrizték a szakemberek, és a libegő kétszemélyes ülései is új kárpitot kaptak. A két végponton működő indító- és a fordítóállomásokon két-két munkatárs dolgozik majd a szezonban, vagyis tavasztól őszig – hangsúlyozta.

Kérdésünkre közölte azt is, valószínű, a kalandparkban már a bevált „kőpengővel” kell fizetni az utazásért, amelynek a menetideje várhatóan nyolc-tíz perc lesz, ám ez csak a próbaüzem után, a pontos beállításokat követően dől el. Kitért arra is, hogy a parkolás szempontjából szerencsésebb lenne, ha a kalandparkban hagynák a látogatók az autójukat, mert a sástói parkoló kapacitása alig negyven gépjármű számára elég. Érdekességként megemlítette – amely turistacsalogatónak is jó módszer –, hogy a 24-es főút fölött is áthaladnak az ülések. Így bármelyik irányból érkezik a látogató, meg tud állni valamelyik végponton. Természetesen komoly biztonsági előírásoknak is meg kellett felelni, ezért arra a részre egy olyan egyedi hálót feszítettek ki, amely felfogja a véletlenül lepottyanó tárgyakat.

Az önerős beruházás meghaladta a százmillió forintot – fűzte hozzá az új mátrai látványosság tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában