országgyűlés

2019.01.16. 07:00

Bő tizenegy órán keresztül beszéltek tavaly megyénk képviselői

Minden Heves megyei felszólalt tavaly, de hármuknak nem volt egy beadványa sem.

Tóth Balázs

Szűkebb hazánk mindegyik országgyűlési képviselője felszólalt tavaly a parlamentben

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Nemes Róbert

Tavaly májusban elkezdődött az új parlamenti ciklus, s megnéztük, milyen munkát végeztek az országgyűlésben a Heves megyei képviselők. Bár tudjuk, az, hogy ki mennyi ideig beszél, nem mérvadó, mégis érdemes összefoglalni a 2018-as esztendőt.

Dömötör Csaba (Fidesz) a Miniszterelnöki Kabinetiroda gyöngyösi származású államtitkára első ciklusát kezdte képviselőként a parlamentben. Önálló, vagy nem önálló indítványa nem akadt, viszont a Heves megyei politikusok közül ő beszélt a legtöbbet, 62-szer kapott szót és 4 óra 46,5 percig szónokolt több ügyben, például kérdésekre reagált, a filmtörvény, turisztikai térségek vitájában szólt hozzá, vagy a Sargentini-jelentést támadta.

Szűkebb hazánk mindegyik országgyűlési képviselője felszólalt tavaly a parlamentben
Fotó: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

Horváth László (Fidesz) a választás óta még nem adott be indítványt az országgyűlésnek. Volt kilenc felszólalása, összesen 38 perc 21 másodperc hosszan, ezeken bizottsági véleményeket ismertetett, például a sportörvény vagy egészségügyi, családtámogatási, honvédelmi módosítók alkalmával, de a „túlóratörvény” vitájában is ő szólalt föl, az ellenzéket kritizálva. A megyét érintő kérdésekben napirend után beszélt, például a Kékes turisztikai fejlesztéséről, vagy a Felső-Mátrában lévő távvezetékek földkábelre cseréléséről. A törvényalkotási bizottság alelnöke, 17 ülésből 16-on volt jelen, ebből négyszer helyettessel.

Korózs Lajos (MSZP) 156 önálló és 15 nem önálló indítványt jegyzett. Kérdései, interpellációi, javaslatai a rokkantnyugdíjasokról, nyugdíjas vállalkozók, hajléktalanok érdekeire vonatkoztak, támogatta volna a december 24-i munkaszüneti nap bevezetését, de kérdést tett föl a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványból eltűnt 1,1 milliárd forintról, a kórházak és az egészségügy állapotáról, vagy éppen a Magyarországon menekültstátuszt kapott volt macedón miniszterelnökről. Nem önálló indítványai például az ápolási díj minimálbérre emeléséről szóltak, de a díj emelését az idős rokonukat ápolókra is kiterjesztette volna. Módosítóit nem támogatták. Hatvanötször szólalt föl, összesen 4 óra 27 perc 50 másodpercig. A népjóléti bizottság elnöke, mind a 11 ülésükön részt vett.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) 12 önálló és 20 nem önálló indítványt adott be eddig a ciklusban. Kérdései érintették a Gruevszki-ügyet, valamint a letelepedési kötvényeket. Indítványozta a honvédek illetményalapjának emelését, valamint a cafeteria-keret növelését. Módosítókat adott be az Alaptörvényhez is, például, hogy pénzért ne lehessen állampolgárságot venni. Tizennyolc felszólalása összesen 4 óra 43 perc 12 másodpercig tartott, többször párja vezérszónoka volt, főként a más országokkal kötött megállapodások esetében.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) még indítványok nélkül áll a ciklusban, s három hozzászólása volt, amelyek összesen 11 perc 15 másodpercig tartottak. Ezek a postások, a véradók, illetve a diabéteszesek napja alkalmából hangzottak el. A törvényalkotási bizottság tagja, a 17 ülésből 16-on volt jelen, ebből hétszer helyettessel.

Sneider Tamás (Jobbik) 14 önálló és 165 nem önálló indítványa volt. Előbbiek a minimálnyugdíj és az ápolási díj emelését célozták, de firtatta a miniszterelnök nemzetbiztonsági átvilágítatlanságát is. Utóbbiak zömmel a 2019-es költségvetést módosították volna, de visszavonatta volna az 55 év feletti és 25 év alatti munkavállalók utáni adókedvezmények megszüntetését is. Képviselőként háromszor szólalt meg, összesen 8 perc 22 másodpercen keresztül.

Szabó Zsolt (Fidesz) még nem tett indítványt 2018 tavasza óta, s ötször szólalt föl az államháztartásról szóló törvény, valamint a 2019-es költségvetésről szóló vitában. Összesen 26 perc 21 másodpercig beszélt a parlamentben. Júniusban lett a költségvetési bizottság tagja, a 13 ülés közül tizenkettőn vett részt, ötször helyettessel.

Választás előtt visszafogottak voltak a megyei honatyák

Tavaly január és az új országgyűlés megalakulása között kevés felszólalást és indítványt jegyeztek a megyei képviselők. Nem önálló indítványa nem is volt senkinek sem. Horváth László és Szabó Zsolt neve mellé semmi nem került, Korózs Lajos is csak egyszer beszélt, 15 percig, s volt 29 kérdése, interpellációja. Mirkóczki Ádám háromszor kért szót a parlamentben, összesen 18 percig beszélt, emellett volt öt önálló indítványa. Nyitrai Zsolt és Sneider Tamás sem szólalt föl tavasszal, előbbi egy, utóbbi pedig huszonhárom önálló indítványt jegyzett. Fodor Gábor egyszer, 15 percig beszélt, volt három indítványa, Vona Gábor kétszer szónokolt, tíz percig, két önálló indítványt adott be. Dömötör Csaba államtitkár volt, 13-szor beszélt, összesen 57 percig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában