Heves megye

2018.09.11. 07:00

Borospincék mélyén lappang a gyilkos

Évről évre csaknem tucatszor riasztják mustgázmérgezés miatt a tűzoltókat, s bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

Szabó Katalin

Két nap alatt két tragédia is történt múlt héten, előbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén, majd a Somogy megyei Kányán halt meg egy férfi mustgázmérgezésben. Szabolcsban egy épület pincéjében öt, egyenként kétszáz literes hordóban tárolták a forrásban lévő bort, míg a kányai eset egy présházban történt. Pedig, mint azt portálunknak többen elmondták: a pincebalesetek odafigyeléssel megelőz­hetők.

Bárdos Benjámin, a nagy­rédei Bárdos és Fia Pincészet borásza szellőzőberendezést használ pincéjében.

– Mindenki, aki ebben a szakmában dolgozik, ­ismeri a gyertyapróbás módszert. Ez elengedhetetlen­, emellett ­pedig szellőztetni szoktunk, s beépített­ ventilátorral, szellőző­berendezéssel rendelkezünk – fogalmazott.

Tarjányi Gyula, az egri Tarjányi Pince borásza több mint tíz éve turbó ventilátoros berendezést üzemeltet a pincéjében.

– Nagy teljesítményű ventilátorokkal szívjuk ki a mustgázt a szüreti időszakban. Ezt minden ipari pincében, vagy ahol komolyabb mennyiségű feldolgozás folyik, így kellene csinálni – fogalmazott.

Gyakorlaton a szakemberek. Aki mustgázzal kapcsolatos balesettel találkozik, fontos, hogy mielőbb értesítse a tűzoltókat Fotó: Korsós V.

A szerkezet működésével kapcsolatban elárulta, az elszívó­csövet padló magasságba kell rakni, onnan kell szivattyúzni, hiszen a mustgáz lefelé ül, nehezebb a levegőnél. A berendezés kiszívja a mustgázt, kinyomja a pincéből, amelynek ajtaján pedig beáramlik a friss levegő. Kiemelte, minden pinceágba célszerű tenni egy ilyen gépet.

– A berendezés egy csővezeték közé szerelt dobra hasonlít, amiben egy ventilátor működik. Ez az egyik oldalról a másikra szívja, nyomja a levegőt. A csővezetékeket a földről felfelé, majd kifelé kell vezetni a pincéből – ismertette. Hozzátette, a kis pincéknél lehet a katasztrófavédelem által javasolt módszerekben gondolkodni, ahol nincs komolyabb borkészítés, vagy csak pár naponta jár oda valaki.

– Ott, ahol napi nyolc órában dolgoznak az emberek, nem lehet játszadozni. Ha a mustgáz túl nagy koncentrációban van jelen a levegőben, azáltal, hogy mozgunk a pincében, felkeverjük azt a padlószintről. Munka közben is okozhat rosszullétet, amiből baleset lehet. Addig nem engedünk be embert a pincébe, amíg az nincs átszellőztetve – hangsúlyozta.

Nagy Csaba tű. főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivő közleményben hívta fel a figyelmet­ a szüreti időszak egyik jelentős veszélyforrására.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése, azaz a cukor alkohollá alakulása során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, s zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

Régi megoldás: gyertya a lapáton

A mustgázzal ­kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével­, illetve szén-­dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek.

Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, ­amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi­ a pince biztonságát. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra – vagy más ­kerti szerszámra – helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben kialszik a láng, akkor nincs elegendő oxigén a pincében. Ebben­ az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesettel találkozik, fontos, hogy azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában