Hatvani bűz

2019.05.17. 20:00

Bűncselekmény híján nyomozás már nincs, de bűz az van

Az előző hónapok viszonylagos szélcsendje után ismét felerősödtek a büdösség miatt megfogalmazott panaszok a környéken.

Tari Ottó

Noha az idén még nem volt szélsőségesen meleg az időjárás, az interneten szerveződött bűzellenes csoport tagjai újból aktívak, s bejegyzéseik arról tanúskodnak, hogy a problémával az idén is számolniuk kell.

Két napja Nagygomboson kezd érződni reggel a kátrányszag, úgy látom, ez az év sem lesz jobb, mint az előző – írja egyikük. Egy másik felhasználó szerint a Petőfi utcában is érezni, nemcsak kátrányt, hanem vegyszeres, fekáliás szagot is. Szinte elfogy a levegő, a gyomor felfordul tőle! Ugyan mitől lenne jobb a helyzet, a nyolcezer aláírástól?! – teszi fel a kérdést. Egy másik fórumozó szerint el kéne költözni Hatvanból, mert hamarosan élhetetlen lesz ez a település. Amíg más városokban emelkedik az ingatlanok értéke, itt lassan semmit nem kapnak értük.

Amint arról többször beszámoltunk, a város különböző utcáiban nyaranta főként fekália, kőolaj és rothadó szalma s olykor vegyszerek szagát érzik az ott élők. A tiltakozók több ezer aláírást juttattak el a Heves Megyei Főügyészségre. A Heves Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi szakhatósága közigazgatási eljárást indított, s tavaly októberben a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága hivatalból vizsgálta egy esetleges közérdekű kereset benyújtásának a lehetőségét a légszennyezés megszüntetése érdekében. A Hatvani Rendőrkapitányságon a Hatvan és Lőrinci települések közigazgatási határán tapasztalhat iszapos talajszennyezés kapcsán környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás keretében nyomozás is kezdődött, amit a Hatvani Járási Ügyészség rendelt el.

Tavaly nyáron vehemensen tüntettek a településen terjengő bűz ellen Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Ehhez kapcsolódik, hogy 2018 nyarán az önkormányzat tíz bűzcsapdát helyezett ki városszerte, hogy kiderüljön, hogy honnan eredhet, s milyen mértékű a szag, amely megkeseríti sokak életét.

Idén május 3-án a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság illetékes osztályának vezetője arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytatott nyomozást megszüntette. A döntés többoldalas indoklást tartalmaz, ennek lényege: az eljárás alapját képező cselekmény nem bűncselekmény.

Május 6-án Horváth Richárd hatvani polgármester levelet küldött a Lőrinci és Hatvan között működő cég – amelyet sokan a történtek előidézőjének tartanak, noha ezt még egyetlen vizsgálat sem bizonyította – illetékeseinek. Ebben a korábban ígért technológiai változtatások után érdeklődött, s kérte azok ismertetését, különös tekintettel a levegő minőségére és a szagok csökkentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában