Gyöngyös

2018.08.11. 07:00

Drónokat vetnének be a közbiztonságért

Lakosok panaszkodnak, hogy hajléktalanok foglalják el a köztéri padokat. Szemetelnek, maguk alá piszkolnak, büdösek és van, hogy a parkokban egy matracon meghúzódva töltik az éjszakákat. A közterület-felügyelők sokszor tehetetlenek.

Hliva Éva

A kisposta ­mögötti parkban, a játszótértől nem messze üresek a padok, ám a környékük igen szemetes. Látni, hogy itt nemrég ­valaki, vagy valakik huzamosabb időt töltöttek. Kicsivel távolabb, a kiskert közepén hever – valószínű a múltkori lomtalanításból idekerült – matrac párnával, takaróval. Épp Kerek Sándorné ablaka alá fészkelte be magát a hívatlan látogató.

– Ez egy fiatalember, de nem merek idejönni hozzá. Szóltam a hivatalba is, a köztereseket is értesítettem és le is fotóztam a férfit. Itt a parkban több helyen is vannak ilyen kis vackok, kidobott kanapék, amelyeken éjszakáznak a hajléktalanok. S ami a legszörnyűbb, hogy WC-nek használják a helyet – mondja megdöbbenve a lakó. Elárulja, nem csak az alkoholt fogyasztó hajléktalanokkal van gond, hanem kábítószer hatása alatt álló fiatalok is gyakorta ücsörögnek itt.

Ragó Elvira épp kutyát sétáltat, őt is megkérdezzük, mit ­tapasztal a parkban.

Kerek Sándorné a lakása ablaka alatt mutatja a hajléktalanok készítette alkalmi fekhelyet dr. Szén Gabriellának Fotó: Czímer Tamás

– Valóban, a hajléktalanok itt húzzák meg magukat éjszakára – panaszolja. – A párom sokszor szólt már rájuk, de ez pillanatnyi megoldás, mert mindig visszatérnek. Füves cigarettát is szívnak itt többen, nem egyszer láttuk.

Dr. Szén Gabriella, a körzet képviselője is tud a helyzetről, több helyi lakos is jelezte már neki.

– Épp reggel beszéltem az Iskola úti üzletek tulajdonosaival – közli a képviselő –, mert azon a részen már elharapódzott a probléma. Ők azt mondták, közösen írnak egy levelet a polgármesteri hivatalba, mert a hajléktalanok és a drogosok viselkedése felháborító. Sajnos, kevesen vannak a közterület-felügyelők és általában későn érkeznek.

– Tizenöt közterület-felügyelő dolgozik a város utcáin, a feladatuk összetett és a bejelentések száma sem csekély. Nem tudnak minden esetben azonnal kimenni a helyszínre – ezt már a városrendészet igazgatója tudatja. Nyiri László is ismeri a problémát.

– Jelenleg nyolc ember van szolgálatban erőltetett menetben, a kollégák 12 órákat dolgoznak. Az állandó feladatainkon túl most a fesztiválra is külön kell figyelnünk, ám ismerjük a sajnálatos helyzetet. Kaptunk bejelentést, ki is mentünk. A Fő téren is találkozunk hasonló esettel, sajnos ezek a hajléktalanok szinte mindig alkoholt fogyasztanak, így a szállóra sem engedik be őket. Mi számos esetben figyelmeztettünk, büntettünk és feljelentést is tettünk. Elképesztő dolgokra képesek. A szennyes ruhájukat, cipőjüket a szökőkútban mossák, maguk alá vizelnek. A városrendészet munkatársai sok esetben tehetetlenek. Mentőt hívunk, ha az állapotuk már megkívánja, de másnap vagy még aznap visszatérnek a megszokott helyükre – érzékelteti a helyzet súlyosságát a közterület-felügyelők vezetője.

Újító ötlettel áll elő a képviselőnő

Dr. Szén Gabriella szerint olyan hathatós megoldást ­kellene találni, amely nem terheli meg nagymértékben a költségvetést, mégis segít a probléma megoldásában. – Bár kétségtelenül kevesen vannak a közterület-felügyelők, ha kiszámoljuk, akkor kétezer lakosra jut jelenleg egy felügyelő, ami rettentően kevés. Ám a helyzet most már tarthatatlan, ezért a jövő évnek a közbiztonságról és a köztisztaságról kell szólnia! – hangsúlyozza. Szavai szerint az lehetetlen, hogy az emberek ne vegyék igénybe a parkot amiatt, mert nincs elég ember aki felügyeljen. – Én azt szeretném, ha profi drónokkal látnák el a városrendészet munkatársait, így egy park szélén megállva a drón csak körbepásztázza a területet. Az eszköz egyébként képes felvételt is készíteni, amely ha kell, használható akár bizonyítékként is. Hivatalos személyekként pedig üzemeltethetik is, és mivel kamerakezelési vizsgával is rendelkeznek, így azok használata sem jelentene problémát – áll elő az ötlettel a képviselőnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában