Ebben a helyzetben létfontosságú a kisállatokat tartók felkészültsége

Nem csak az emberekre, de négylábú kedvenceinkre is gondolni kell, ha a koronavírusról van szó. Fontos tudni, mi történik az állatokkal egy esetleges karantén, vagy váratlan kórházi elhelyezés esetén. 

Szabó Katalin

A nyugdíjas Emese két cicával él egy egri társasház negyedik emeleti lakásában. Elmondta, ha megbetegedne és kórházba kerülne, már megbeszélte unokájával, hogy rábízná kis kedvenceit.

Dr. Nagy Sára Nauzika egri állatorvos a fontos óvintézkedésekről tájékoztatott, főként a társállattartást figyelembe véve. Elmondta, a legalapvetőbb, hogy a gazdi gondoskodjon olyan személyekről, akik gond esetén vállalják a jószágok felügyeletét. Célszerű, ha kifüggesztik az ajtókra, hogy mennyi és milyen állat tartózkodik a lakásban, a gondozóik milyen telefonszámon érhetők el. Társasházak esetében érdemes ezeket az információkat a közös képviselőnek leadni.

Hangsúlyozta, fontos elegendő táplálékról gondoskodni állataink számára. Az oltási könyvet, a kezelési protokollt, az orvosi feljegyzéseket, az esetleges gyógyszereket készítsék össze és tegyék könnyen megtalálható helyre az otthonukban az állattartók.

– Sajnos, sok idős tartónak nincs olyan rokona, ismerőse, akit erre megkérhetne. Éppen ezért jól jöhet nekik az önkéntes segítség is – jegyezte meg.

A napjaink fő gondjáról szólva a doktornő hangsúlyozta, az állatok koronavírusa nem ugyanaz, mint a COVID-19, csupán egy víruscsaládba tartoznak. Jelenlegi tudásunk szerint nem tud állatokat fertőzni. Ám életfontosságú a higiénés szabályok betartása, hiszen a vírus megtelepszik a tárgyakon, az emberek bőrén, haján, az állatok szőrén is.

– Mindenki érdekében lényeges az állatorvosi rendelőkben a frissen bevezetett előírások betartása. Az is, hogy mindenki kérjen időpontot, telefonon informálódjon, ne személyesen – hívta fel a figyelmet.

Dr. Nagy Sára Nauzika kiemelte, az a kisállattartó, akinek lázas és/vagy légzőszervi panaszai vannak, kérjen meg egészséges személyt, aki elviheti kedvencét az orvoshoz. Ha külföldön járt a gazdi, vagy a családtagja, azt jelezzék. A járvány idején az idősebb állattartó ügyfelek, a saját fertőződésük elkerülése érdekében ne menjenek a rendelőkbe. A váróban torlódás elkerülése érdekében kérjenek időpontot, és csak egy ember vigye be az állatot. Az intézménybe való be- és kilépéskor mosson mindenki kezet vagy fertőtlenítsen a váróban lévő fertőtlenítővel. Ha többen érkeznek a váróba, vagy az állatpatikába, tartsanak egymástól egy méter távolságot, vagy odakint várakozzanak. Mindenki érdeklődjön időben az állatorvosánál, hogy mikor rendel, és esetlegesen változik-e a nyitvatartás.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában