emlékév

2019.03.27. 18:49

Egri delegáció is koszorúzott a felvidéki ünnepségen

A Rákóczi Emlékév nyitó rendezvényén a felvidéki Borsiban II. Rákóczi Ferenc születésének 343. és erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója tiszteletére rendeztek ünnepséget.

B. K.

A fejedelem szobránál, a szülőháza előtti emlékparkban a falu polgármestere, Varga Anna Tünde, majd Laczkó Lajos, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke köszöntötte a Kárpát medencéből érkezett szép számú egybegyűltet.

Ünnepi beszédében Gaál Gergely, a Rákóczi Emlékév elnöke a fejedelem mély keresztény hitét, hazaszeretetét emelte ki. A szobor különös históriájával is megismerkedhettek az ünneplők. Rákóczi és bujdosó társai hamvainak hazaszállítása után, 1906-ban Mayer Ede készítette el a II. Rákóczi mellszobrot Zólyom főterére, amit 1920-ban ledöntöttek. Jó érzésű magyarok a várban rejtegették azt, később a szobor Fülekre került, s 1969-ben hozták Borsiba. 2013-ban megélhetési bűnözők ledöntötték, három részre vágták, de még a beolvasztás előtt megtalálta a rendőrség. Közadakozásból felújították, majd 2018-ban Sátoraljaújhely és a helyi Polgári Társulat segítségével új posztamensre emelték.

A felemelő ünnepségen egri szereplők – dr. Kovács Kázmér, Nagy Adrien Judit énekművész, dr. Ferencz Márk, Dobai Ákos Tóbiás, v. Krupa Sándor, Magyar Gyula és Csörgő Herczeg László – is felléptek a Rákóczi-kor hangulatát megidéző műsorral. Az Egri Fertálymesteri Testület V. negyede koszorút helyezett el a fejedelem szobránál – számolt be lapunknak Fűrész János, az Ezüstidő Szabadidő Egyesület vezetője, az egri delegáció tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában