Eger

2018.11.19. 16:20

Egy csipetnyi Lengyelország Egerben

Lengyelország újjászületésének századik évfordulóját ünnepelte az Egri Lengyel Önkormányzat és az Egri Polonia Klub vasárnap.

M. H.

Az esten a Polonez Lengyel Néptáncegyüttes lépett fel, és hagyományos lengyel ételeket kóstolhattak a vendégek. A mintegy ötven résztvevőt Florianska Jadwiga, az Egri Lengyel Önkormányzat elnöke köszöntötte, majd Rittenbacher Ödön mondott beszédet.

 

– Az első világháború utolsó fegyverszüneti aláírása 1918. november 11-én volt. Ez a nap Lengyelország nagy napja is, miután Józef Pilsudski tábornok vezetésével kivívta függetlenségét, és újra felkerült Európa térképre, ahol 123 éven át csak a nemzeti öntudatban, nyelvben és hitben létezett – emelte ki a lengyel-magyar barátságot is méltató Egri Polonia Klub vezetője.

 

Varázslatos esttel ünnepelték a függetlenséget Fotó: Berán Dániel

Az est előtt a Líceumban koncert várta az érdeklődőket. Az ünnepség további részében egy szeletnyi Lengyelországot varázsoltak a Hotel Eger nagytermébe, ahol a néptáncegyüttes fellépését követően a finom hal-, sajt- és kolbászos fogások mellett olyan tradicionális ételeket szolgáltak fel, mint az ízletes leves, a zurek vagy a mi töltött káposztánkhoz hasonló bigos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában