múltidéző

2019.04.14. 20:00

Egy évtizede apad a vármegye

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar ­kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Tallózta: Szilvás István

Forrás: shutterstock

HEVESVÁRMEGYEI HIRLAP. POLITIKAI ÉS VGYESTARTALMU LAP. 1905. JULIUS 9.

Kivándorlás Hevesvármegyéből.

– Az alispáni jelentésből –

Az a vérveszteség, mely közel egy évtizede sorvasztja hazánk népességét: a kivándorlás, a mi vármegyénknek is apasztja erejét. (…) Ilyként jellemezhető rövidre fogva vármegyénk kivándorlási mozgalmának mult évi jelentősége. Utlevélért folyamodtak 1981-en, ezek közül utlevelet 1167-en kaptak. Kérelmükkel elutasittattak 23-an, 51 utlevél elintézése a folyó évre maradt. Az utlevelet szerzettek közül 440-en egri járásiak, 67 a gyöngyösinek, 11 a hatvaninak, 28 a hevesinek, 101 a tiszafüredinek, 486 a pétervásári járásnak, 51 Eger városnak, 25 Gyöngyös városnak lakója, 18 más megyebeli. Legtöbb utlevélért folyamodó Recsk községből 77, Mezőtárkányról 76, Kápolnáról 56, Kerecsendről 52, Sirokból 52, Sarudról 42, Recskről 40, Tiszanánáról 88, Maklárról 85, Bodonyból 35, Kisnánáról 34, Bükkszékről 33.

A kivándoroltak száma azonban sokkal kevesebb. Mindösszesen csak hatszáznegyvenhárman hagyták el hazájukat és pedig az egri járásból 282, a gyöngyösi járásból 88, a hatvani járásból 2, a hevesi járásból 10, Eger városból 24, Gyöngyös városból 20.

Jelentékenyen kisebb az egyes községekből kivándoroltak száma, mint azoké, kik utlevelet szereztek. Legtöbben Mezőtárkány községből vándoroltak ki: hatvannyolczan. Utána legnagyobb számban szerepel Bekölce 86, Kerecsend 86, Bodony 84, Kápolna 34.

Harmincznál is kevesebben vándoroltak ki: Feldebrő, Kisnána, Sarud, Sirok és Tiszanána községekből. Huszon alul maradt: Domoszló, Markaz, Mátraderecske, Parád, Szúcs községekben. Még a tizet sem éri el az Abasár, Adács, Atkár, Aldebrő, Bükkszék, Besenyőtelek, Demjén, Egercsehi, Egerbakta, Erdőtelek, Felnémet, Felsőtárkány, Füzesabony, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Hatvan, Heves, Kisfüzes, Kál, Kompolt, Kisköre, Kömlő, Mátraballa, Mátramindszent, Mikófalva, Maconka, Nádujfalu, Nagybátony, Nagytálya, Pásztó, Pétervására, Pély, Poroszló, Recsk, Szajla, Szuha, Tarnaszentmiklós, Tarnaörs, Terpes, Tófalu, Tiszafüred, Ujlőrinczfalva, Váraszó, Verpelét, Vécs és Visonta községekből kivándoroltak száma. Nem volt kivándorló negyvenhárom községben.

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMÜVELDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1902. JUNIUS 22.

Verseny kocsizás.

Folyó hó 19-én érdekes kocsiversenynek voltunk szemtanui. Spitzer Vilmos, Veisz Jónás és Vitz Dávid urak kocsi-lovai voltak a küzdők. A verseny feltételei voltak: tulajdonosok hajtják lovaikat. Vitz D. lovait azonban Dr. Remenyik István főbiró úr hajtja és egész előnyt ad ez utóbbi Spitzer urnak 5 percel Veisz Jónásnak 10 percel behajtásra. A verseny 5 órakor kezdődött a casino előtt; hajtás Tenkig és vissza. Verseny birák: Nemcsik Kálmán, Remenyik József, Kohn Gábor urak. Tenki bizalmi férfiak: Brünauer Emil, Finta Dezső és Kaszab Imre urak. Futam távolság: körülbelül 17 klm. Elsőnek indult Spitzer Vilmos úr és a versenyt tette 44 ½ perc. utánna Dr. Remenyik úr és utat tett 39 ¾ perc. És utoljára Veisz Jónás úr tett utat 44 perccel.

Igy győztesek Veisz és Spitzer urak lovai lettek beleértve az adott előnyt, a mi egy átlagos 40 percel futamnál nagy előny. Erkölcsi dicsőség azonban Vitz úr lovait illeti. No de erre számithattunk is mert jó kezekben voltak a gyeplők. A verseny alatt cigány zene büffé volt az eszme futatok részére. Halljuk, hogy legközelebb megismétlik.

Egri Posta: A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület közlönyének 1. száma 1862-ből Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

EGRI POSTA. HETILAP. 1862. JUNIUS 22.

Hírek.

Városunkban pár nap előtt ismét egy vakmerő lopás követtetett el. Ugyanis az irgalmas rend egyik buzgó tagját, az általánosan ismert gyakorló orvos Ö-et, szobájának kertre nyiló ablakán keresztül, minden drágaságától, arany s ezüstétől, s kész pénz mennyiségéről, megfosztották.

Másnap a gyógyszertárban egy ismeretlen egyén ment bajusz pödrőt vásárolni, kinek felsőruhájáról egy gomb hiányozván, eszébe jutott az illető tagnak, hogy a kertben az ablak alatt egy gomb találtatott, mely rögtön előhozatván, azokhoz tökéletesen hasonlitott, minek következtében azon egyén rögtön elfogatott, s végre csakugyan kivallotta, hogy ő egy idegen pesti egyén által felfogadtatott, s hogy a lopott holmik egy – maklári külvárosban lakó – korcsmároshoz vitettek, kit azonban már nem találtak, mert azon ismeretlen egyénnel Pestre utazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában