LŐRINCI

2017.10.23. 08:09

Egyelőre nem módosítanak a tűzgyújtási rendeleten

A településen sokan egyetértenek az önkormányzat szigorú rendeletével, amely teljesen megtiltja az avarégetést, de vannak kritikus hangok is.

Tari Ottó

A településen élőket váratlanul érte a hír, ami szerint a képviselő-testület azonnali hatállyal megszüntette a zöldhulladék-égetés lehetőségét. Az egyhangúlag elfogadott döntés alapján már az eddig engedélyezett hétfői és csütörtöki kerti tüzelés is tilos, mert a tevékenység jelentősen szennyezte a környezetet – indokoltak. Ehelyett a közszolgáltató februártól november végéig minden hónap első csütörtökjén ingyenesen elszállítja a lakosságtól az avart és a gallyakat – tájékoztatott Schottner Norbert jegyző. A rendelet már szeptember végén életbe lépett, de tapasztalataink szerint vagy nem jutott el mindenkihez a hír, vagy sokan nem akarnak tudomást venni róla. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt hétfőn és csütörtökön is többen égették az avart, aminek következtében – ahogy az egyik helybéli fogalmazott – estére a város olyan volt, mint egy Omega-koncert.

Sürgősen tenni kellett a légszennyezés ellen

Lapunk híradása nyomán a közösségi portálokon nagyon sokan kifejtették véleményüket az intézkedésről. Nagyjából fele-fele arányban vannak az intézkedést helyeslők, illetve az azzal szemben kritikát megfogalmazók. A túlnyomó többség egyetért azzal, hogy a környék levegője igencsak terhelt, ezért sürgősen tenni kellett valamit, ám vannak olyanok, akik szerint nem a legszigorúbb lépéssel kellett volna kezdeni. Optimálisabb lehetett volna például az égetési napok csökkentése heti egy, de akár kéthetenkénti időpontokra, esetleg szezonális jelleggel, de szóba jöhetne a városrészenkénti engedélyezés is – mondják. Van, aki úgy vélekedik, hogy eddig a többség betartotta a kijelölt időpontokat, ezután viszont majd akkor tüzelnek, amikor a kedvük tartja. Megint mások azt állítják, nem lenne gond, ha csak az avar kerülne a lángokba, de sokan a kommunális műanyagot és a kábeleket is elégetik.

Vannak súlyosabb problémák is?

A legtöbben az idős emberek miatt tartják problémásnak a rendeletbe foglaltakat. Egyrészt mert ők talán nem is értesülnek a döntésről, de az sem biztos, hogy a ki tudják cipelni portájuk elé a gallyakat. A kisgyermekesek, az asztmások és a mosott ruhát a szabadban kiteregetők szerint viszont üdvözölendő döntést hozott a testület. A radikálisabbak szerint viszont mindez csak pótcselekvés, mert a környéken tapasztalhatóbb ennél jóval súlyosabb környezetkárosító tevékenység is, amivel fontosabb lenne kezdeni valamit.

Idén nincs büntetés, csak figyelmeztetnek

– Egyelőre nem érkezett indítvány a rendelet módosítására, ezért a kérdés a következő ülésen valószínűleg nem kerül terítékre – mondta Schottner Norbert jegyző az intézkedés bevezetése óta eltelt három hét tapasztalatai alapján. – Mivel azonban még csak most kezdődik az igazi ősz, ellenőrizzük majd, ki nem tartja be az előírásokat. Szükség esetén rendkívüli munkaidőt rendelek el az illetékes munkatársak számára, akik járják a várost, s dokumentálják a szabálysértést. Egyelőre csak figyelmeztetünk, de jövőre már bírságra is számíthatnak azok, akik nem tarják be az előírásokat.

Mindenhol másképpen csinálják

A Lőrincihez közeli Rózsaszentmártonban – mint Sipos Jánosné polgármestertől megtudtuk – úgy igyekeznek megfelelni a lakosság igényeinek, hogy az a lehető legkisebb környezetszennyezéssel járjon. A mátraaljai dombok közt meghúzódó faluban márciusban és áprilisban, valamint szeptemberben és októberben engedélyezett az égetés pénteken és szombaton, hogy hétköznap és hétvégén is legyen rá alkalmuk a helyieknek. Az év többi időszakában tilos a belterületi tűzgyújtás, de ezt is rugalmasan kezelik. Ha ugyanis az időjárástól függően szükségessé válik a könnyítés, akkor a testület ezt megszavazza, így várhatóan idén novemberre vonatkozóan is, hiszen a kellemes időben még nem hullottak le a levelek. Hatvanban hétfőnként és péntekenként megengedett a tűzgyújtás, és ezen nem is kívánnak változtatni.

Ajánlófotó: Shutterstock

Tari Ottó

Címkék#Lőrinci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában