agglomeráció

2020.01.12. 07:00

Egyre népszerűbbek az Eger környékén lévő települések

A nagyvárosok környéke áll az érdeklődés középpontjában az ingatlanpiacon – emelte ki elemzésében az Otthon Centrum nemrég. A felmérésben Budapesten a Belváros és a Budai Várnegyed, vidéki városok közül pedig Eger és Veszprém szerepel a rangsor élén. Kíváncsiak voltunk arra, a megyeszékhely térségére mit jósolnak a szakemberek.

Molnár Helga

Májusban bölcsődét avattak Ostoroson. Ez is vonzóvá teheti a falut a családoknak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– Az agglomeráció fejlődéséhez erős gazdasági centrumra van szükség. Észak-magyarországi viszonylatban ennek Eger eleget is tett az elmúlt években, melynek megfelelően dinamikusan nőtt a lakásépítések száma és az ingatlanárak is – közölte érdeklődésünkre Kovács Kornél. Az Ingatlannet.hu marketingasszisztense szerint a megyeszékhely agglomerációjának mérsékelt felfutására lehet számítani 2020-ban.

– Az egrinél alacsonyabb árak vonzóvá teszik a ­közeli kistelepüléseket, nem mellesleg a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is erősíthet ezen falvak helyzetén – mondta. Felkapottá vált Felsőtárkány, Noszvaj, de Andornaktálya, Nagytálya, Ostoros és egyre inkább Maklár is e körbe lesz sorolható.

Kovács Kornél megjegyezte, az elmúlt néhány év használtlakás-értékesítéseinek száma is növekvő tendenciát mutat a vonzáskörzet településein, a tavalyi és 2020-as eredményekre vélhetően még a falusi csok is pozitívan rányomja a bélyegét. Ennek ellenére – tette hozzá–, ami bizonytalanságra adhat okot, az a 2019 második félévben tapasztalt enyhülés az árakat illetően.

Az ingatlanportál adatai szerint a tavalyi év második felében az ország több településén is megtorpanás, átlagár-csökkenés történt. Ilyen volt például Budapest néhány kerülete, Szeged, illetve a hevesi megyeszékhely is. Megkérdeztük, mi indokolhatta mindezt.

Májusban bölcsődét avattak Ostoroson. Ez is vonzóvá teheti a falut a családoknak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A főbb okainak a befektetői figyelem máshová helyeződését, illetve az árak túlzott – a jövedelmek növekedésének üteméhez képest – emelkedését véljük. Így mindenképp egy visszafogottabb növekedést prognosztizálunk erre az évre. Az idei első negyedév adataiból majd tisztábban láthatjuk, hogy az említett megtorpanás mekkora befolyással lesz Heves megye központjára, valamint az agglomerációra. Amennyiben az árak mérséklődése, stagnálása megmarad 2020 első felében is, úgy az egri térség ingatlanpiacának fejlődése is jelentősen lelassulhat, megrekedhet – fűzte hozzá a marketing­asszisztens.

Arról is érdeklődtünk, milyen szempontok érvényesülnek ingatlanvásárlásnál a megyeszékhely környezetében.

– A legmeghatározóbb támpontok ingatlanvásárláskor a kedvező ár, az ingatlan beosztása, mérete, illetve a szobák száma. Ez utóbbira a kínálati oldal is reagált: a lakások kialakításában, valamint az árazás tekintetében kiemelkedőbb tényező lett a szobaszám, egy kétszobás lakásért magasabb összeget lehet kérni, mint egy egy, illetve másfél szobásért megegyező alapterület mellett – húzta alá Kovács Kornél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában