bnpi

2019.01.28. 14:00

Egyre több medveészlelés várható: újabb megoldások, tanácsok, ha a jövőben találkozik a nagyvaddal

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a napokban tájékoztató lakossági fórumot rendezett Ózdon, melynek témái az elmúlt években a környéken megjelenő barna medvékkel kapcsolatos információk, védekezési lehetőségek voltak.

HEOL

Portálunkon legutóbb a Heves megyei medveészlelésekhez kapcsolódóan, novemberben számoltunk be arról, hogy egyedszámban gyarapszik, ennek megfelelően terjeszkedik is Magyarország felé az európai barna medve. Védett faj, ezért együtt kell élni vele.

A napokban rendezett találkozó résztvevőit – vadászokat, gazdálkodókat, turistákat, érdeklődőket, a sajtó megjelent képviselőit és az előadókat – Dudás György, a BNPI általános igazgató-helyettese köszöntötte. Elmondása szerint a nagyragadozók egyre gyakoribbá váló hazai jelenléte, a barna medvék 2018-as látogatásai indokolták a tájékoztató kampány elindítását. A nemzeti park igazgatóság szeretne elébe menni az eseményeknek és megragad minden lehetőséget, hogy partnereket keresve, széleskörű összefogással mind többet tehessen az ezekkel az állatokkal való zavartalan együttélés érdekében – olvasható a bnpi.hu-n.

Utána Bartha Csaba tájegységvezető, a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja üdvözölte a jelenlévőket, szólt az ózdi térség nagyragadozókkal kapcsolatos szerepéről. Ő is hangsúlyozta együttműködés fontosságát, illetve felajánlotta kollégái sokrétű tapasztalatait, az igazgatóság segítségét.

A fórum felvezetéseként a résztvevők az Euro Large Carnivore LIFE projekt keretében készített kisfilmet nézhettek meg. Ebben helyi állattartó, kiránduló, vadász mesélt a környezetében élő nagyragadozókkal való kapcsolatáról és jó példákat láthattak az együttélésre.

Elsőként Bakó Botond Zoltán (Herman Ottó Intézet) a barna medve természetvédelmi megítéléséről tartott személyes hangvételű előadást. Bemutatta a ragadozó jogi, európai és magyarországi helyzetét, állománynagyságát és annak változását. Megtudhattuk, hogy a kontinensen – így a szomszédos Szlovákiában és Romániában is – a medvék száma növekedett, aminek összetett, csak részben ismert okai és hatásai lehetnek.

Dr. Szemethy László (Pécsi Tudományegyetem) Mi hasznunk származhat a nagyragadozók jelenlétéből? című érdekes előadásában számos, szakmai körökben is elterjed nézetet cáfolt meg. Kiemelte, hogy meg kell ismerni, de nem szabad másoktól sematikusan átvenni a nagyragadozókkal kapcsolatban tapasztalatokat, mivel a helyi sajátosságok meghatározóak lehetnek.

Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai szakreferense a barna medve hazai megjelenésének okait és az esetleges konfliktusok megelőzésének lehetőségeit mutatta be. Az ő előadásából is kitűnt, hogy az Északi-középhegység döntő része a faj számára potenciálisan alkalmas élőhely, így a jövőben a konfliktushelyzetek gyakoriságának növekedése várható. Elmondta, hogy a medvék ”okozta” vészhelyzetek kialakulásában döntően emberi okok állnak, így ezek megelőzésben kulcsfontosságú a megfelelő hulladékkezelés, a felelős emberi magatartás.

Dr. Patkó László (WWF Magyarország) az Euro Large Carnivore LIFE projekt ismertetése mellett kitért a nagyragadozó állomány monitorozásának nehézségeire is, és követendő szlovák példát mutatott az ellenérdekelt csoportok együttműködésére.

Utolsó előadóként Szép Ábrahám (Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület) mutatta be a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Programot. Előadásából kiderült, hogy Ózd térségében több gazdálkodóhoz kerültek kihelyezésre ingyenesen kuvaszok, melyek a BNPI által biztosított villanypásztorral együtt hathatós nagyragadozók elleni védelmet jelentenek a haszonállatok számára.

Valamennyi előadó szólt a jövőben várható konfliktushelyzetekről és azok megoldásáról, illetve kiemelte a medvével kapcsolatos alapvető viselkedési szabályok betartásának szükségességét, melyek a BNPI honlapján is megtalálhatóak.

Az estébe nyúló fórumot a személyi védelmet segítő eszközök bemutatása, a témához kapcsolódó kérdések-válaszok, majd kötetlen beszélgetés zárta.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában