Cukorbetegség

2019.03.07. 14:00

Egységes tetoválás segítheti a cukorbetegek életét

A csuklóra készített motívumot a kezdeményezéshez csatlakozott tetoválóművészek díjmentesen varrják fel.

Szabó Katalin

A megyeszékhelyen is készítettek már ilyen, a cukorbetegeknek kitalált tetoválást, ha a betegséget igazoló papírral igénylik azt. Mindezzel segítenek az érintetteknek, hogy azok ájulás, rosszullét esetén azonnal jelezni tudják az orvosoknak, mentősöknek, hogy a betegség melyik típusában szenvednek. A diabetológussal, mentőkkel egyeztetett mintát – világoskék kör, benne a T1D vagy T2D felirattal, alatta pedig a Diabetic szóval – bárki felismerheti. Általában a bal csuklóra készítik, hiszen rosszullét esetén a mentők ott nézik a pulzust, így rögtön szembesülnek az illető betegségével.

Ákos, az egyik egri tetoválószalon alkalmazottja úgy fogalmazott, vegyes a korosztálya azoknak, akik csináltattak már ilyen tetkót. Sőt, olyan is előfordult már, hogy kiskorú cukorbetegnek az édesanyja kérte a motívumot, amit ebben az esetben szülői engedéllyel varrtak fel.

– Fontos, hogy ne sétáljunk el egy eszméletlen beteg mellett az utcán, próbáljunk segítséget nyújtani, különben hiába van a jelzés értékű motívum a csuklóján – mutatott rá a tetováló.

Az egri Nóra 14 éve szenved egyes típusú cukorbetegségben. Nem áll tőle távol a tetoválás, hiszen a hátát is díszíti egy.

– Hallottam már erről a tetkóról és hasznosnak tartom. Ennek ellenére nem szívesen varratnám magamra a betegségem szimbólumát, maximum egy másik mintán belül tudnám elképzelni – fogalmazott. Úgy gondolja, egy felelősségteljes cukorbeteg nem fogyaszt alkoholt. Ha ezt minden érintett betartaná, akkor kevesebb ájulást, rosszullétet szenvednének el emiatt.

Dr. Harcsa Eleonóra, a Markhot Ferenc Kórház Rendelőintézetének igazgatója úgy tapasztalja, a csuklóra tetovált szimbólum nem elterjedt még a cukorbetegeknél. Elmondta viszont, hogy tudomása szerint a glutén- vagy laktózérzékenyek is varratnak magukra egységes mintát.

A doktornő úgy véli, az egységes tetoválás mindenképpen célszerű, hiszen az alkoholtól nagyot csökkenhet a vércukorszint, ami ájuláshoz vezethet, s ha valakit eszméletlenül látnak az utcán és még a lehelete is alkoholos, akkor nem feltétlenül arra gondolnak, hogy cukorbeteg. Mire segítséget kap az illető, addig sok idő eltelhet és a cukorhiány károsíthatja az agyat és a szívet. Ennek a veszélye az egyes típusnál jobban, a kettesnél kevésbé áll fenn.

A tetoválásról elmondta, van aki szeretné, hogy mások is tudjanak a betegségéről, és nem riad vissza a tetoválástól sem. Ám úgy tapasztalja, inkább a fiatalok döntenek mellette, az idősek között nem igazán elterjedt. Nekik ott vannak azok a kis kártyák, amit maguknál hordanak, s ha rosszul vannak megtalálhatnak náluk az őket ellátók, s azonnal kiderül: valószínűleg cukorbetegség miatt ájultak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában