turizmus

2019.04.04. 17:30

Együttműködik a népszerű Szilvásvárad és a feltörekvő Bélapátfalva

Elbírna még több turistát a térség, őket szeretnék idevonzani, kiszolgálni és ­tovább marasztalni.

Tóth Balázs

A szolnoki idegenforgalmi kiállításon is bemutatkozott Szilvásvárad és Bélapátfalva Fotó: beküldött

Szorosabbra fűzi idegenforgalmi tevékenységét Bélapátfalva és Szilvásvárad. Ennek lényege, hogy több közös programot szerveznek és közösen jelennek meg például turisztikai vásárokon. Egyebek között lesznek közös túrák, amelyeken például Regös Józsefnek köszönhetően többet tudhatnak meg a két település ős- és helytörténetéről, valamint a Bükkről a vendégek és a helyiek. Az együttműködéstől Szilvásváradon azt várják, hogy az ide érkező vendégek hosszabb ideig maradnak, s növekedik a vendégéjszakák száma. Szeretnék elérni, hogy az ide érkezők még inkább érezzék, szívesen látják őket és többet kapnak a térségtől. Ezzel a lépéssel bizonyítani szeretnék, hogy tudják egymást erősíteni, mindehhez pedig megvannak a programok és a látnivalók, ez pedig példa- és hírértékű lehet a turisták számára. Az ide látogatók száma így sem kevés, de lehet még növelni, a tervezett programok pedig nemcsak a látogatók, hanem a helybeliek számára is pluszt jelentenek.

– A kiemelt ünnepeken, úgy tűnik, megtelik a falu, a szállások és a Szalajka-völgy, de a családok egyre többször mozdulnak ki, ezt pedig meg kell becsülni és támogatni kell – mondta Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere. – Szilvásvárad a jelenleginél több turistát is elbír, a szállásadók is akkor elégedettek, ha több vendég van. Vannak új kapacitások is a településen. Az idegenforgalom erősítése ugyan az önkormányzatra, a jegyzőre és munkatársaira több feladatot és nagyobb terhet ró, de van még hová fejlődni, hiszen vannak még elvárások a község vendéglátóival szemben.

Kifejtette, nem lesz közös turisztikai szervezet a szomszédos várossal, de a saját stábjukat igyekeznek bővíteni áprilistól egy új asszisztenssel, szeptembertől pedig várják vissza turisztikai menedzserüket. Továbbra is igénybe veszik vállalkozók, magánszemélyek segítségét a programok szervezésében.

– Mindig is úgy tartottuk, hogy a két település nem egymás konkurenciája – hiszen a maga nemében két egyedi, sok épített és természeti örökséget magáénak tudható település vagyunk –, hanem szövetségese, jó szomszédja kell hogy legyen – hangsúlyozta Mezőné Kovács Edit, a Bélapátfalvi KulTurDia Kft. ügyvezetője. – Az az érdekünk és a célunk, hogy a hozzánk ellátogató turistáknak minél tartalmasabb időtöltést garantáljunk, minél több lehetőséget nyújtsunk arra, hogy felfedezhessék és megismerhessék ezt a csodálatos vidéket. Azt szeretnénk, hogy visszalátogassanak hozzánk, ne csak egyszeri élményt tudjunk nyújtani nekik, hanem úgy érezzék, hogy egy-egy túra vagy kulturális program miatt megéri újra eljönniük erre a vidékre.

Az együttműködést több területre is tervezik: közös marketinggel indulnak, közös kiadványokat készítenek és terjesztenek, és már ebben az évben több túrát, kulturális programot együtt rendeznek meg. Arra törekszenek, hogy a két település lakossága, illetve a hozzájuk látogató turisták vegyenek részt a másik település által szervezett programokon is – ezt elősegítendő, szívesen ajánlják egymást nekik.

A szolnoki idegenforgalmi kiállításon is bemutatkozott Szilvásvárad és Bélapátfalva Fotó: beküldött

Közös túrák a vendégek számára

A két szomszédos helység idegenforgalmi szakemberei erre az idényre több közös túraútvonalat is ajánlanak majd a turistáknak, egyúttal készülnek egy közös pontgyűjtő füzettel is, amely arra ösztönzi a vendégeket, hogy mindkét település látnivalóit keressék fel és ismerjék meg. A füzetet telepecsételtetők között pedig év végén nyereményeket sorsolnak ki.

Az októberi „gyalogló hónapra” stílusosan egy közös túrát szerveznek, amelyre Szilvásvárad, illetve Bélapátfalva felől egyszerre indulnak el az ott élők, hogy félúton összetalálkozva ismerkedjenek, szórakoztató foglalkozáson vegyenek részt. Az együttműködést természetesen nem csak egy szezonra tervezik, hosszabb távon szeretnék segíteni, támogatni egymás munkáját, és dolgozni azon, hogy az ide látogatóknak színvonalas programokat, tartalmas időtöltést tudjanak kínálni.

Szilvás lesz a díszvendég

Az idén július 13-ra ­tervezett II. Bélkő Fesztivál díszvendége idén Szilvásvárad lesz. Mezőné­ Kovács Edit ­szerint így a városban élők jobban megismerhetik az ő értékeiket is. Az érdeklődők Szilvás­várad felől vezetett túrával érkezhetnek meg a Gyári-­tó melletti részre, ahol a ­szórakoztató programok mellett járási kézműves termékek vásárát is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában