Önkéntes polgárőrség

2019.05.15. 17:30

Elismeréseket vehettek át a javuló szajlai közbiztonságért dolgozó polgárőrök

A 2008-ban alakult önkéntes bűnmegelőző egyesület jelenlegi tizennyolc tagja fáradságot nem kímélve dolgozik azon, hogy javuljon a lakosság szubjektív biztonságérzete.

Szilvás István

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a településen, ami a helyi rendőrökkel közös járőrözésnek, a hathatós intézkedéseknek, a bűnmegelőzési akciókban való aktív részvételnek és a polgárőrök növekvő szolgálati óráinak köszönhető – hangzott el azon a közgyűlésen, ahol Zámbó Mihály, a Szajlai Polgárőr Egyesület elnöke adott számot az elmúlt évi tevékenységükről.

Mint elmondta, a 2008-ban alakult önkéntes bűnmegelőző egyesület jelenlegi tizennyolc tagja fáradságot nem kímélve dolgozik azon, hogy érezhetően javuljon a lakosság szubjektív biztonságérzete. A polgárőrök ennek érdekében tavaly 4381 órát töltöttek talpon: járőröztek, rendezvényeket biztosítottak, s legalább 1200 órában segítették a körzeti megbízottak munkáját. Az elmúlt évben 82 alkalommal intézkedtek, 206 törvénysértő esetben adtak jelzést a különböző hatóságoknak, s 69 ismeretlen gépjármű mozgására figyeltek fel.

Zámbó Mihály tavaly emlékkardot, most elismerő oklevelet kapott a bűnmegelőzési munkájáért Fotó: Szilvás István

Külön említést érdemeltek a lovas polgárőrök, akik a környező településeken szolgáló társaikkal együtt járták a környéket, s állandó jelenlétükkel csökkentették a külterületen és a kiskertekben elkövetett lopások számát. Karitatív tevékenységük közé tartozik az idősek és a nehéz körülmények között élők támogatása, valamint az, hogy rendszeresen vállalják a helyi karitász segélycsomagjainak az érintettekhez való szállítását.

Az eredményes bűnmegelőzés fontos eleme a lakossággal való szoros kapcsolat, ennek köszönhetően a helybeliek elismerik a polgárőrök munkáját, s bizalommal fordulnak hozzájuk. A szolgálat ellátásában éjjellátó készülék, URH-rádió, nagy teljesítményű lámpa, továbbá a terepen is jól használható járőrautó segíti őket.

A közgyűlésen elismeréseket adtak át az arra érdemes tagoknak: Fodor Magdolna és Varga Gyula lett az év polgárőre. Oklevéllel köszönték meg Csabai Béláné, Penyaskóné Tobak Tímea, Barkóczi Lilla, Nagy Tiborné és Vincze ­Imre önzetlen szolgálatát. Díszoklevelet adományoztak az egyesületet támogató Árvai Ferenc atyának, Zámbó Mihály pedig a 25 éve végzett szolgálatáért elismerő oklevelet vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában