fásítás

2020.03.17. 07:00

Erdősítés mintafaluja lenne Szarvaskő

Az Agrárminisztérium tavaly augusztus végén jelentette be, hogy a jövőben jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások. A tervezett intézkedések valós ösztönzést jelentenek a gazdálkodóknak ahhoz, hogy legalább a gyengébb termőhelyi adottságú földek esetében elgondolkodjanak az erdők létrehozásán.

Molnár Helga

A település látképe. Szarvaskő már most is ékszerdoboz, de hamarosan még zöldebb lehet

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

Az erdőgazdálkodás megoldást kínál a klímaváltozásra, ezért a kormány célul tűzte ki az ország fával borított területeinek, az erdőtelepítéseknek a növelését. Ezért hirdették meg az Erdősítés támogatása című felhívást, s erről hallhattak tájékoztatást az érintettek szerdán Szarvaskőben. Szabóné Balla Marianna, a község polgármestere elmondta, mintafaluja kívánnak lenni a projektnek.

A település látképe. Szarvaskő már most is ékszerdoboz, de hamarosan még zöldebb lehet
Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

– Mivel az önkormányzatok is benyújthatják a pályázatokat, így mi is megtesszük. A mintaerdősítést az Egererdő Zrt.-vel közösen végezzük majd. Ez azt jelenti, hogy mi leszünk az egyik példa arra, hogyan működik ez a folyamat, az utófinanszírozási rendszer, a fásítás. Úgy döntöttünk, tíz hektáron kezdjük el a telepítést. Jövő héten feltérképezzük a területet, reméljük, megkapjuk a tervezési szakvéleményt, év közepén pedig benyújtjuk a tervezetünket – fogalmazott a település vezetője.

Szabóné Balla Marianna elmondta, nyáron adják be pályázatukat
Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese arról szólt, erdő- és ültetvénytelepítésre lehet a támogatást kérni, s az erdősített terület az erdővé való átminősítés után végleg erdő marad. Kizárólag meghatározott fafajok telepíthetők ipari célra, mint például az akác vagy a nemes nyár.

– Az előzetes talajvizsgálat alapján kivitelezési terv készül, amely meghatározza a telepíthető fafajokat – hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, kiegészítő támogatást is igénybe lehet venni kerítés-, villanypásztor-, padkaépítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában