költségvetés

2019.03.04. 20:00

Főként pályázatokból fejlődhetnek a falvak Eger térségében

A legtöbb térségi településen már elfogadták az idei költségvetést, körvonalazódott a megvalósítható beruházások sora. Sok fejlesztés el is kezdődik a jó idő beköszöntével, hol új főtér épül, máshol bölcsődét terveznek.

Süli Kinga

A verpeléti fejlesztések között egy helytörténeti kiállítás létrehozása is szerepel Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A legtöbb településen a költségvetés főösszege magasabb a tavalyinál, ez főként a pályázatoknak köszönhető, rengeteg helyiségben indulnak el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert beruházások, de számos egyéb tenderen is jól szerepeltek a települések.

Megújul a főtér, új focipályák is lesznek

Egerszalókon különösen aktív évnek néznek elébe, hamarosan elkezdődik a központ átalakítása, de még idén önerőből bölcsődét nyitnak, és folytatódik a járdák és utak felújítása is.

– Idén a tavalyinál némileg magasabb összegből, 932 millió forintból gazdálkodhatunk. Elsősorban pályázati sikereinknek köszönhető ez a magas szám, sok tendert megnyertünk az elmúlt években, a legtöbb megvalósítása hamarosan elkezdődik. A legnagyobb volumenű ezek közül a főterünk és az új piactér kialakítása lesz, de mintegy százmillió forintból újíthatunk fel külterületi utakat is. Sportfejlesztések is lesznek, pályázati támogatásból két, huszonkétszer negyvennégy méteres új pályánk épül – részletezte Varga István. A polgármester hozzátette, nagyon várják a Magyar falu program kiírásait, hiszen van még mit tenni a településen, és önerőből csak kisebb beruházásokra futja.

Százmilliókból fejlesztenek

Verpeléten idén több száz millió forintnyi beruházás kivitelezése indul el, a város költségvetése ezért igen magas, 1,9 milliárd forint. Farkas Sándor polgármestertől megtudtuk, elsőként a vásártér kialakítását kezdik el, de nyáron egy új bölcsődét is kezdenek építeni, valamint a művelődési ház energetikai korszerűsítése is megvalósul. Hozzátette, ők is várják a Magyar falu program pályázati lehetőségeit, mivel nagy szükség lenne a csapadékvíz elvezetésének megfelelő kiépítésére, valamint további útfelújításokra a városban.

A verpeléti fejlesztések között egy helytörténeti kiállítás létrehozása is szerepel Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A legkisebbek takarékoskodnak

Novajon takarékos lett az idei költségvetés, amelynek 139 millió forint a főösszege. Dr. Darvainé dr. Kádár Katalin polgármester elmondta, önerőből nem tudnak fejleszteni, számukra erre a pályázatok jelentik az egyetlen lehetőséget. Pedig beruházásokra nagy szükség lenne, több belterületi út és járda is rendbehozatalra szorul, de több, jelenleg funkció nélküli ingatlant is szeretnének hasznosítani. A többi településhez hasonlóan ők is a Magyar falu program kiírásaiban bíznak. Remélik, hogy tudnak majd pályázni valamilyen beruházásra ennek keretében is.

Szarvaskőben bár még nem fogadták el a költségvetést, az valószínűleg a Novajihoz hasonlóan takarékos lesz. Szabóné Balla Marianna településvezetőtől megtudtuk, önerős beruházásokra mindössze néhány millió forint áll minden évben rendelkezésükre, ezért nagyon takarékosak, hogyha felmerül egy hirtelen probléma, akkor legyen megtakarításuk. A fejlesztéseik pályázatokból valósulnak meg, néhány hét és elkezdődik az állomástér átalakítása, de még idén két kültéri attrakcióval is gazdagodik a piciny falu.

De mi is az a Magyar falu program?

A Magyar falu program legfőbb célja, hogy megfékezzék az elvándorlást a kistelepülésekről. A programra idén 150 milliárdos keret jut, amelyből 75 milliárdot pályázati úton tesznek elérhetővé. A projekt az ötezernél kevesebb lakosú településeket célozza meg, többek között javítják majd ezekben a falvakban a lakhatási lehetőségeket, a munkába járás körülményeit, új munkahelyeket hoznak létre, és a helyi intézményi ellátottságot is fejlesztik.

Az érintett települések számára február 27-én nyílt meg a pályázás lehetősége, és feltehetőleg néhány hetente újabb pályázati kiírások jelennek majd meg. Elsőként közösségi terek fejlesztésére, hasznosítására lehet pályázni, erre egyházi közösségek valamint önkormányzatok nyújthatnak be támogatási igényt. További részletek a kormany.hu weboldalon találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában