fejlesztési program

2019.07.05. 11:24

Folytatódik a fejlesztés Egerben, a Szala városrészben

Folytatódik az Eger Szala városrészében néhány évvel ezelőtt megkezdett fejlesztési program. A fő cél a leromlott területen élő családok fizikai és társadalmi kirekesztettségének csökkentése, hosszabb távon ennek a megszüntetése.

Heol

Fotó: Nemes Robert

A Verőszala utca 711 méter, az Árnyékszala utca 695 méter, míg a két területet összekötú szakasz 56 méter hosszban újul meg és kap megfelelő vízelvezetést. Így csaknem 1500 méter hosszban, összesen 5000 négyzetméter útfelület újul meg az egyéb, a TOP programban szereplő beruházások mellett – hangzott el azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet Habis László polgármester tartott a Szala városrészben végzett beruházásokról.

Habis László a Szaláért Tevők Csoportjával (SZATECS) történő együttműködésről is beszélt, s kiemelte: jelenleg is zajlik nyári, napközi program a szalai gyermekek számára. Reichardt Jenő főépítésvezető elmondta, jelenleg az alsó, aszfalt réteg kiépítését végzik a Verőszala utcában, nagyrészt elkészültek a folyókák építésével. A teljes, közterületi beruházás várhatóan októberben készül el. Jelentős műszaki kihívást jelent a különböző útszakaszok áthidalása, egységes megvalósítása, mert a beépítési viszonyok meglehetősen eltérőek. Ebben folyamatos az egyeztetés a megrendelő önkormányzattal.

Fotó: Nemes Róbert

A beruházások és „soft” programok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, a „Leromlott városi területek rehabilitációja Egerben” című pályázat sikerének köszönhetően valósulnak meg, melyhez Eger önkormányzata 263 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az uniós forráson felül a város összesen mintegy 23,6 millió forint kiegészítő önerőt biztosít, így a projekt teljes költsége 286,6 millió forint.

A beruházások, illetve közösségépítő, felzárkóztató programok a Szalában élők életkörülményeinek és életminőségének javítását, a társadalmi együttélés segítését, a közösségteremtést is szolgálják, ezért fontos a többségi társadalom lehető legszélesebb körű bevonása, részvétele.

Fotó: Nemes Róbert

A Szalát érintő TOP program elemei:

– Önkormányzati bérlakásokat újítottak fel: a bruttó 27 és fél millió forintos kivitelezői szerződésben összesen 7 lakás megújítása szerepel (Árnyékszala, Verőszala, Cifrakapu, Malomárok és Szvorényi utca). A munka elkészült, a műszaki átadás-átvétel 2018. november végén megtörtént.

– Önkormányzati bérlakásokat építenek a Tárkányi utca 40. szám alatt: a megközelítőleg 150 millió fotintos bruttó értékű beruházás 1546 négyzetméteres telken valósul meg. A korábbi, leromlott állapotú épületet elbontották, a helyén épülő új ingatlanban 4, egyenként 56-69 négyzetméter közötti, egyterű konyha-étkező-előtérrel rendelkező, 3 szobás lakást alakítanak ki. Az új önkormányzati bérlakásokba olyan többgyermekes családok költözhetnek majd, akik benne vannak az egri bérlakásrendszerben, nincs tartozásuk és megbízható bérlőknek bizonyultak.

Felújították a Közösségi Ház (Árnyékszala utca 42.) tetőszerkezetét: az épületet a 2013-2014-ben végzett szociális célú városrehabilitációs program keretében, élelmiszerüzletből alakították át a lakosságot, a közösségformálást, a felzárkóztatást és a helyi identitás erősítését szolgáló házzá. A bruttó 10,8 millió forintos beruházás időszerű volt, hiszen a korábbi fejlesztés során a tetőzeten csak állagmegóvó munkákat végeztek, a teljes felújításra most volt lehetőség. A tetőszerkezet műszaki átadás-átvétele 2019. áprilisában lezárult. Az ingatlan sok programnak és a helyi közösségi életnek ad otthont, jól szolgálja a környéken élők összetartását, a közösségformálást, s az igen aktív helyi civil csoport, a Szaláért Tevők (SZATECS) munkájának bázisa is egyben.

– Felújítják, fejlesztik az Árnyékszala és Verőszala utcákat: a 112,4 millió forintos munkával a mintegy másfél kilométer hosszúságú aszfalt burkolatot egységes minőségben felújítják, kiegészítik, fejlesztik a csapadékcsatornát, elvégzik a szükséges, kiegészítő felújításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában