Heves megye

2018.09.20. 14:00

Fordokra, Skodákra és Volkswagenekre csapnak le a tolvajok

Az elmúlt években drasztikusan csökkent a személyautó-­lopások száma Magyarországon. A hivatalos rendőrségi adatok szerint 2018 első félévében mindössze 384 személygépkocsira rendeltek el körözést. A legtöbbet körözött autók között ugyanakkor továbbra is a Ford áll az élen, míg idén a második helyen a Skoda, harmadikon a Volkswagen áll.

Molnár Helga

Az idei év első félévében mindössze 384 személygépkocsira adtak ki körözést Magyarországon – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzcentrumhoz eljuttatott adataiból. Hozzávetésképp, 2017-ben az összes személyautóra elrendelt körözések száma 1125 volt, de 2014-ben még jóval magasabb, 3562 volt ugyanez a szám. Mindebből jól látszik, hogy az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a személyautó-lopások száma hazánkban.

Kíváncsiak voltunk megyei adatokra is. Hevesben 2010-ben még 54 autót tulajdonítottak el, ez a szám 2013-ban ­23-ra csökkent, tavaly ugyanezt a számot lehetett látni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisából.

Egerben 2017-ben a személygépkocsi-lopás mutatója hétről 13-ra változott, 54,2 százalékkal 24-ről 11-re csökkent azonban a zárt gépjárművek feltörésének a száma. Az Egri Rendőrkapitányság illetékességi területén az ilyen típusú bűncselekmények nyomozásának eredményessége nagymértékben megnövekedett, 25 százalékról 62,2 százalékra.

Évről évre kevesebb az autólopások száma, ez elsősorban a négy éve felállított nyomozócsoportnak köszönhető Fotó: Shutterstock

Az ORFK adatai szerint évek óta a Ford a legkörözöttebb ­autó, melyet a Skoda, a Volks­wagen, az Opel, a Suzuki, a BMW, a ­Toyota, a Mercedes, a Fiat és a Renault követ.

De melyek a leggyakoribb gépkocsik a hazai utakon? A Központi Statisztikai ­Hivatal adatai szerint 2017 végén 3 millió 471 ezer 997 autó alkotta a hazai személygépkocsi-állományt. Ebből kiderül, a Mercedes kivételével a legtöbbször ellopott autók egyben a leggyakoribbak is Magyarországon. Ennek fényében tehát nem meglepő, hogy e kocsikat tulajdonítják el a legnagyobb számban, hiszen ezekből van a legtöbb.

A rendőrség munkáját civilek is segítik. A Nemzetközi Autóvadász­ Egyesület honlapján bárki regisztrálhatja eltűnt autóját, mobilalkalmazásuk segítségével pedig ellenőrizhető, hogy egy adott rendszám szerepel-e a lopott autók listáján. Statisztikájuk szerint feleannyi bejelentés érkezett hozzájuk, mint egy évvel korábban. Az egyesület elnöke úgy véli, elsősorban a rendőrségen belül 2014-ben az autótolvajok ellen felállított önálló­ nyomozócsoport munkájának köszönhető ez az eredmény. Vezda László szerint hihetetlenül gyorsan dolgoznak a tolvajok, pár másodperc alatt bejutnak az autóba, és beindítani se tart tovább két percnél.

– A legújabb divat a kulcs nélküli indítási rendszerek jel­lopásával történő bűnelkövetési mód. Az egyik tolvaj egy készülék által felerősíti a kulcs által kibocsátott jelet, amit továbbít az autó mellett lévő társának. Ő így már gond nélkül tudja ­nyitni az ajtót és be tudja indítani az autót – ismertette az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában