Sirok

2019.01.08. 15:34

Garázda szarvasok: indokolt esetben lakott területen is kilőhetik a nagyvadat

Megelégelték a kártékony szarvasok garázdálkodását.

Heol

Forrás: Shutterstock

Portálunk számos alkalommal beszámolt arról, hogy az észak-hevesi térségben évek óta gond a nagyvadak megjelenése a lakott területeken. Tény, az erdős részekről egyre bátrabban sétálnak be a vadak a falvakba, ahol vidáman lakmároznak a közterületeken, rengeteg kárt okozva.

A községekben sokan sokféle módon próbálkoztak védekezni, egyelőre kevés sikerrel. A legutóbb Tuza Gábor, Sirok polgármestere jelezte az egyik közösségi oldalon, hogy betelt a pohár, nagyon elege van a szarvasokból. Főként abból a hat bikából, amelyek rendszeresen bejárnak az óvoda udvarára. A karácsonyi ünnepek után észlelték, hogy a vadak teljesen tönkre tettek 76 darab tuját. Megrágták a növényeket, szétszaggatták a kerítést, végig taposták a frissen telepített füvet, tele potyogtatták az udvart. – Eddig, eddig, eddig vagyok velük. Most már gyilok lesz! – zárta bejegyzését.

Tudjuk, hogy eddig is minden lehetséges eszközzel igyekeztek elriasztani a vadakat. Tavaly és idén felhívással fordultak a lakossághoz, hogy lehetőség szerint ne tegyenek ki a szabadba semmilyen gyümölcsöt, takarmányfélét, ami csa­létekül szolgál az állatoknak. Megpróbálkoztak egy napelemmel működő, speciális hangriasztó készülékkel is, ám ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A hanghatás hidegen hagyta a szarvasokat, mivel nyugodtan sétáltak tőle pár tíz méterre. A község első embere a helyi vadásztársasággal és az Egererdő Zrt. munkatársaival rendszeresen egyeztet a megoldásról. Ők ajánlották a szagriasztást, de ez sem tántorította el az állatokat a kéretlen látogatástól. A község egy részén a bokrokat becsomagolták racherzsákokkal, a fák törzsét lemeszelték.

Az óvoda és a bölcsőde udvarának határára három méteres kerítést emeltek, ám a szarvasok így is megtalálták azt a pár méteres szakaszt, ahol kényelmesen besétálhattak az intézmény udvarára. Nem maradt más lehetőség, minthogy engedélyt kértek a rendőrségtől, hogy a helyi vadásztársaság egyik tagja szükség esetén lakott területen is kilőhesse a vadat, a szigorú szabályokat betartva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában