gyöngyös

2017.10.17. 13:42

Gondoskodnak az idős emberekről

Októberben számos program szólt a szépkorúaknak. A városi rendezvényen túl, ahol a több évtizede házasulandókat köszöntötték, az Idősek Bentlakásos Intézményében is volt esemény és a Visonta utcai Idősek Klubja egy sportvetélkedőn mozgatta meg a Gyöngyösi járás időseit. 

Hliva Éva

Szeniorsport- és ügyességi versenyen a járás idősek klubjai a városi sportcsarnokban Fotó: Czímer Tamás

A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ működteti az Idősek Otthona ápolás-gondozást nyújtó bentlakásos intézményt, amelyben száz férőhelyen biztosít lakhatást és teljes körű ellátást. A másik idősekkel foglalkozó intézmény pedig a ­Visonta utcai­ Idősek Klubja, ahol a városban élő közösségi életet és a társaságot kedvelő szépkorúak jönnek össze.

A központ vezetője elmondta, mindkét intézményben számos programmal segítik és támogatják az időseket. Maka Piroska kifejtette, céljuk, hogy az otthonban élők számára családias hangulatot teremtsenek, nyugodt, szép környezetben és korszerű tárgyi feltételek között könnyítsék meg a mindennapjaikat.

– A város egyetlen idősek klubjának feladata, hogy az egyedüllét, elszigetelődés érzését csökkentsék, ne érezzék tétlennek magukat a városban élő nyugdíjaskorúak, valamit a klubban lehetőség van az egészségi állapotuk figyelemmel tartására és az alapvető higiénés szükségletek kielégítésére is – ismertette az igazgató.

Szeniorsport- és ügyességi versenyen a járás idősek klubjai a városi sportcsarnokban Fotó: Czímer Tamás

Megtudtuk, a klub tagjai a napokban egy sportvetélkedőt szerveztek, nemrégiben Szentkútra látogattak, előtte egy szüreti fesztiválon vettek rész.

– Az önkormányzat idén is kiírta a városi nyugdíjasszervezetek támogatására azt a pályázatát, amelyben a szépkorúakat tömörítő szervezeteket segíti, hogy tartalmas programokkal gazdagítsák mindennapjaikat. A klub Nemcsak a húszéveseké a világ címmel, hagyományteremtő céllal sikeresen pályázott. A napokban megszervezett sportvetélkedő különlegessége volt, hogy klubtagjaink a Gyöngyösi járás idősek nappali ellátását nyújtó intézményeinek szépkorúi­val mérhették össze tudásukat és ügyességüket.

Ám a napokban egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően a Idősek Bentlakásos Otthona is vendégeket fogadott.

– Egy korábbi TIOP-pályázatnak köszönhetően megújult és tágasabb ­közösségi teret kapott az intézmény, ez lehetővé tette, hogy egy új szemléletű idősgondozás is kezdetét vegye az otthonban. Kitaláltuk, hogy behozzuk a külvilágot az intézmény falai közé.

Elhatároztuk, hogy meghívjuk az otthonba a Gyöngyösi járás településeinek képviselőit. Azon helységekből hívtunk vendégeket, ahol lakóink születtek, éltek. Szeretnénk ezeket a gyökereket erősíteni nemcsak a családon keresztül, hanem a szomszédok, ismerősök, illetve a települések közösségei által is, hogy az emberi kapcsolatok szálai ne oldódjanak, hanem erősödjenek – magyarázta Maka Piroska.

Ez alkalommal a „Gyökereink-értékeink” programsorozat keretében a gyöngyöspataiak látogattak el, mutatták be színes népviseletüket és énekeltették meg az otthon lakóit. Ajándékokkal, rétessel, málnaszörppel és patai borral is kedveskedtek. Az otthon hét patai származású lakóját pedig Hevér Lászlóné polgármester az önkormányzat nevében külön ajándékkal köszöntötte.

Hliva Éva

Címkék#gyöngyös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában