egészségügy

2019.01.22. 17:47

Gyakori kézmosás, szellőztetés, vitaminok és oltás – Így védekezzen az influenza ellen!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megyénk területén január utolsó és február első heteiben kezd el az Influenza járványosan terjedni.

Heol

Forrás: Shutterstock

Az influenzafigyelő szolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2019. január 07. és január 13. között 390 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – számol be a Heves Megyei Kormányhivatal. A megbetegedéseket mindhárom Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához jelentettek.

Mint megtudtuk: Heves megyében a második héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 127,7 százezrelék, ami járvány-küszöb érték alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás, ezért javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához 10-14 napra van szükség. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megyénk területén január utolsó és február első heteiben kezd el az Influenza járványosan terjedni, ezért a védettség kialakulásához még elegendő idő áll rendelkezésre.

A megyei kormányhivatal azt is kiemeli, a legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!

Fontos továbbá a megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt! A használt zsebkendőt érdemes azonnal a táskába, vagy zárható szemeteszsákba helyezni.

A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is. A gyakran használt tárgyakat és a sok ember által megérintett felületeket – asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó – érdemes rendszeresen tisztítani

A zárt terekben érdemes gondoskodni a gyakori és alapos szellőztetésről. Járvány esetén lehetőség szerint kerülni kell azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt, zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában