régi álom

2019.03.27. 15:17

Gyermekhősöknek állítanak bronzszobrot Egerben

Megalakult a Kis Csillagok Baráti Köre, melynek tagjai nagy álmot szeretnének megvalósítani.

B. K.

A szituációs modell immár elkészült

Fotó: Víg Lajos

Az elkötelezett egri lokálpatrióták azért találkoztak, hogy támogassák ­Bagi István nyugalmazott orvos ötletét. Ennek lényege, hogy Gárdonyi Géza Egri csillagok ­című regényének két gyermekhőse, Vicuska és Gergő alakjának bronzszobrot állítsanak az Eger patak partján, a Végvári vitézek terén.

A találkozón Cseh Andásné és férje, a Senator-ház vezetői arra kértek mindenkit, hogy ötleteikkel támogassanak egy olyan kezdeményezést, melynek célja, hogy a város polgárait, vállalkozóit megszólítva közadakozásból gyűjtsenek pénzt a Kis csillagok szoborkompozícióra. A résztvevők megállapodtak, hogy az Egri Városszépítő Egylet segítségével nyitnak alszámlát az adományok fogadására, s meghívásos pályázat útján keresnek, majd választanak szobrászművészt a mű elkészítéséhez.

A szituációs modell immár elkészült Fotó: Víg Lajos

Bagi István az Egri Lokálpatrióta Egylet tagjaként a városi közgyűlésnek 2016-ban vetette fel először az ötletét, s több fórumon is próbált támogatást szerezni. A város vezetése biztató szavakkal méltatta a tervet, s egyetértett abban, hogy a szobrok méltó helye a Végvári vitézek terének lépcsősora alatt lehet. A megvalósuláshoz vezető utat a művész kiválasztásával kezdik el, ezután lehet majd szó az anyagi támogatások fogadásáról.

Bagi István elkészítette a patakból fürdés után partra kapaszkodó gyerekek szituációs modelljét is, ami megtekinthető a Ziffer Galériában. A modell csupán vázlat, a pályázó szobrász saját intuíciója szerint mintáz meg olyan alkatú gyerekeket, amilyeneknek Gárdonyi leírta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában