eger

2017.08.11. 18:08

Harcba szállt az „ágyúzó ellenséggel” – Videóval

Elkezdődött a XXII. Végvári Vigasságok programsorozata az egri várban pénteken, mely egyben felvezető nap is volt a hétvégi eseményekhez.

Berecz Renáta

A folyamatos programok mellett időszakos rendezvények is várták az érdeklődőket, így például megismerkedhettek a korabeli viselettel, tárlatvezetésen, régi zene előadáson, solymász bemutatón vehettek részt, de a kisebbek örömére volt apródavatás és zoknicsata is. Az ostromjátékokat megnyitó ágyúpárbajt 15 óra 52 perckor láthatták a jelenlévők, mely során Mónus József távlövő íjász az ágyúdombról szállt harcba jelképesen, a Dobó téren felállított „ágyúzó ellenséggel”.

Idén is megelevenedett a középkor az egri várban, s a szervezők számtalan kulturális programról gondoskodtak: a hagyományőrző csapatok megmutatják, hogyan is éltek, mivel foglalkoztak az akkori emberek. Így a keresztények táborában tábori lelkész, füvesasszony, csiszár idézi fel a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit. A hamisítatlan középkori hangulatot egyebek mellett a parádézás, a zászlóforgatók bemutatója és a vásári komédia is megidézi.

Emellett persze a korabeli hadi tevékenység is jelentős szerepet kap, fegyverbemutatókkal, viadalokkal, virtuskodással, s szintén a harci vonalat kívánják erősíteni a szervezők a korhű hadilobogó felvonásával. A fesztivál csúcspontja az emlékcsata, melyen közel kétszázharminc vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső ostrom, valamint Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regényének egyes jeleneteit.

A programok ez alkalommal hosszabbra nyúlnak mint korábban, s a szervezők az estéket is megtöltötték tartalommal, így különböző koncerteken vehetnek részt a látogatók.

Berecz Renáta

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában